Steinmeier: Takšen rezultat je za stranko SPD grenak poraz

Po podatkih vzporednih volitev je na parlamentarnih volitvah s 33,5 odstotka glasov zmagala koalicija Krščanskodemokratske in Krščanskosocialne unije (CDU/CSU), Socialdemokrati (SPD) so zbrali 23,5 odstotka glasov.

Objavljeno
27. september 2009 18.56
L.Š./STA
L.Š./STA
Berlin - Na današnjih parlamentarnih volitvah v Nemčiji je po podatkih vzporednih volitev s 33,5 odstotka glasov zmagala koalicija Krščanskodemokratske in Krščanskosocialne unije (CDU/CSU) na čelu z dosedanjo kanclerko Angelo Merkel. Socialdemokrati (SPD) Frank-Walterja Steinmeierja so zbrali 23,5 odstotka glasov.

Kot še kažejo rezultati vzporednih volitev, ki sta jih objavili nemški televizijski mreži ZDF in ARD, je liberalnim Svobodnim demokratom (FDP) uspelo zbrati 14,5 odstotka glasov, sledijo pa še Leva stranka s 13 odstotki in Zeleni, ki naj bi jih podprlo deset odstotkov volivcev.

Steinmeier: Takšen rezultat predstavlja za stranko SPD grenak poraz

Volilni rezultati predstavljajo poraz predvsem za Steinmeierjevo SPD, saj so jim volivci in volivke namenili najnižjo podporo po drugi svetovni vojni. Po enajstih letih v vladi - v zadnjem mandatu so skupaj z unijo Merklove tvorili veliko koalicijo - se bodo tako po današnjih volitvah najverjetneje umaknili v opozicijske vrste. Vodja SPD Steinmeier je po poročanju BBC že komentiral prve volilne izide in priznal grenak poraz. "To je grenak dan za našo stranko. Odgovorno sem jo popeljal na volitve kot vodilni kandidat, zato tudi v prihodnje ne bom bežal od svoje odgovornosti," je dejal dosedanji zunanji minister Steinmeier. Ob tem je še dodal, da bodo Socialdemokrati v opoziciji oprezni.

Merklova najverjetneje v koalicji s stranko FDP

Merklova je svojim podpornikom ob zmagi povedala, da so danes dosegli nekaj sijajnega. Merklova je izrazila željo, da bi bila rada v teh kriznih časih kanclerka vsem Nemcem. "Dosegli smo naš cilj s tem, ko smo dobili stabilno večino za sestavo nove valde," je še dodala Merklova, ki bo tudi tokrat za sestavo vlade morala oblikovati koalicijo. Kot kaže, se bo koaliciji CDU/CSU najverjetneje pridružila stranka FDP, ki ji je uspelo zbrati 14,5 odstotka glasov. FDP se v nemško vlado vrača prvič po letu 1998.  Na podlagi precej zapletenega nemškega volilnega sistema bo namreč podpora uniji Merklove in FDP najverjetneje zadostovala za večino v nemškem parlamentu.

Merklova in Steinmeier popoldne optimistična

Svoj glas sta na nemških parlamentarnih volitvah zjutraj in v zgodnjih popoldanskih urah oddala tako dosedanja kanclerka Angela Merkel kot tudi njen najresnejši tekmec, prvak socialdemokratov (SDP) Frank-Walter Steinmeier. Oba sta izrazila upanje v dober volilni izid. Volilna udeležba je sicer nekoliko nižja kot na zadnjih parlamentarnih volitvah pred štirimi leti.

Kot je ob oddaji glasu nekaj minut po 13. uri v Berlinu poudarila Merklova, ostaja glede današnjega volilnega izida optimistična. Merklova bo skoraj zagotovo obdržala svoj dosedanji položaj, vprašanje je le, s katero stranko bo njeni Krščansko-demokratski unijo (CDU) uspelo sestaviti prihodnjo vladajočo koalicijo.

Svoj glas je že dopoldne oddal tudi Steinmeier. Na volišču je novinarjem zatrdil, da ostaja optimističen in verjame v dovolj močno SDP, ki bi lahko vodilo prihodnjo nemško vlado.

Volitve nadzira Ovse

Volitve je sicer prvič nadzirala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), za kar se je odločila na prošnjo Berlina in ker je bila Nemčija edina velika evropska država, kjer Ovse še ni nadziral volitev.

Zaradi terorističnih groženj vodje Al Kaide Osame Bin Ladna pred dnevi v sporočilu na svetovnem spletu so varnostni ukrepi v državi okrepljeni, še posebej na letališčih ter železniških in avtobusnih postajah. Na letališčih in glavnih železniških postajah patruljirajo policisti z brzostrelkami, na nekaterih letališčih pa so vojaške oklepnike poslali celo na letališke steze. Kljub vsemu o kakršnihkoli posebnostih iz Nemčije doslej niso poročali.

Rekordno nizka udeležba


Volitve se bodo v zgodovino zapisale tudi zaradi rekordno nizke volilne udeležbe. Ta je bila 72-odstotna, medtem ko se je na volišča pred štirimi leti odpravilo nekaj manj kot 78 odstotkov volilnih upravičencev. Slabši odziv volivcev pripisujejo predvsem lepemu vremenu. Letos se je več volivcev odločilo tudi za oddajo glasovnic po pošti, poleg tega pa gre pričakovati nekoliko večjo udeležbo na voliščih tudi v poznih popoldanskih oziroma večernih urah.