Številne žrtve med skrajneži

Iraške in ameriške sile so v nedeljskih spopadih v bližini svetega mesta Nadžaf ubile najmanj 200 skrajnežev, članov skupine Nebeški bojevniki.

Objavljeno
29. januar 2007 17.50
Nadžaf - Iraško obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je bilo v nedeljo v spopadih med iraškimi in ameriškimi silami ter šiitskimi uporniki v okolici Nadžafa ubitih 200 upornikov, okoli 120 pa so jih prijeli. Sprva so poročali o 300 žrtvah na strani upornikov.

Spopadi so se medtem umirili, še vedno pa iščejo vodjo skrajnežev Ahmeda Ibnala Hasana, katerega usoda ni znana. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik guvernerja v Nadžafu, je skupini pripadnikov milice med spopadi uspelo pobegniti, njihovega vodje pa ni mogoče najti. 13 pripadnikov milice so aretirali. Davi so se spopadi končali, iraške sile pa so začele prečesavati območje blizu kraja Zarka 20 kilometrov severno od Nadžafa.

Skupina Nebeški bojevniki (Džund al Sama) naj bi štela skoraj 500 dobro oboroženih članov. V spopadih so bili po navedbah iraške policije ubiti trije policisti, po navedbah iraškega obrambnega ministrstva pa so umrli tudi trije vojaki. Ameriške sile so v spopadih iraške sile podpirale iz zraka. Ob tem je eden izmed ameriških helikopterjev na območju strmoglavil, pri čemer sta umrla oba vojaka na krovu.

Nasilje v Iraku zahtevalo žrtve

V Bagdadu je medtem samomorilski napadalec, ki se je razstrelil na nadzorni točki iraške vojske, ubil štiri ljudi, 17 jih je ranil. V valu napadov je drugod po državi danes umrlo še najmanj 18 ljudi.

Arabska liga pa je iz varnostnih razlogov iz Iraka umaknila svojega predstavnika in njegovega pomočnika. Pojavile so se sicer govorice, da je maroški diplomat Muhtar Lamani odstopil, vendar je predstavnik Arabske lige to zanikal. Po njegovih besedah je Lamani v Kairo odšel na posvetovanja.

Bela hiša dvomi v načrte Irana glede Iraka

Bela hiša pa je danes izrazila dvom v načrte Irana za krepitev gospodarskih in vojaških stikov z Irakom. "Če se je Iran odločil, da ne bo več igral destruktivne vloge v Iraku in želi igrati konstruktivno vlogo, bi to seveda pozdravili," je izjavil tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe, pri čemer je pristavil, da so doslej videli le malo dokazov temu v prid. "Iskreno povedano, doslej smo videli le dokaze o nasprotnem," je dejal.

Nekdanji ameriški veleposlanik pri ZN John Bolton pa je v pogovoru za francoski časnik Le Monde izjavil, da ZDA nimajo strateškega interesa za ohranitev združenega Iraka. "ZDA nimajo strateškega interesa v tem, da je en Irak ali trije Iraki. Imamo strateški interes v tem, da zagotovimo, da to, kar bo nastalo, ne bo popoln polom ali država, ki bo postala zatočišče teroristov," je dejal Bolton, ki je minuli mesec odstopil s položaja veleposlanika pri ZN. Uradno stališče administracije Georgea Busha je, da mora Irak ostati enoten.