Število žrtev v eksploziji v poljskem premogovniku narašča

Število žrtev nesreče v poljskem premogovniku Wujek-Slask pri Katovicah se je povišalo na 17. Tožilci bodo preučili domneve o nezakonitih praksah v premogovniku, saj so neimenovani rudarji povedali, da je uprava kršila varnostna pravila.

Objavljeno
23. september 2009 14.27
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Katovice - Potem ko sta danes v bolnišnici umrla dva huje ranjena rudarja, se je število žrtev nesreče v poljskem premogovniku Wujek-Slask pri Katovicah  povišalo na 17. V bolnišnici ostaja 35 ljudi, od katerih sta dva huje poškodovana.

Dvanajst rudarjev je umrlo takoj, ko je minuli petek na globini okoli 1000 metrov prišlo do eksplozije metana in nato požara v tem rudniku na jugu Poljske.

 

29 rudarjev je samih prišlo na površino, ostale pa so rešili reševalci. Za ugotovitev vzrokov nesreče so ustanovili posebno komisijo, ki je z delom začela v ponedeljek. Tožilci pa naj bi preučili domneve o nezakonitih praksah v premogovniku. Neimenovani rudarji namreč trdijo, da je uprava kršila varnostna pravila.

 

To je bila najhujša rudniška nesreča na Poljskem po novembru 2006, ko je zaradi eksplozije metana v rudniku Halemba umrlo 23 rudarjev.

 

Zaradi nesreče so imeli na Poljskem v ponedeljek in torek dan žalovanja