Stežka do skupnega mnenja o Kosovu

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je po koncu dvodnevnega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije v Bremnu zavrnil razlage o nesoglasju med članicami glede kosovskega problema.

Objavljeno
02. april 2007 08.00
Berlin – Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je po koncu dvodnevnega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije v Bremnu zavrnil razlage o nesoglasju med članicami glede kosovskega problema.

»Imamo skupno stališče,« je pojasnil in se obregnil ob pisanje svetovnega tiska, ki je poudarjalo razlike v stališčih med članicami. Vseh 27 držav da se strinja s sklepi iz februarja, v katerih so podprli prizadevanje odposlanca OZN Marttija Ahtisaarija, pozdravili so tudi začetek pogovorov o novi resoluciji v New Yorku.

A vsaj tri države (Slovaška, Grčija in Romunija) imajo zadržke o sami vsebini Ahtisaarijevega predloga o neodvisnosti Kosova pod mednarodno nadzorom. Zato so se ministri na bremenskem zasedanju strinjali o formulaciji, »da bo resolucija varnostnega sveta OZN okvir za izvedbo statusa, ki bo upošteval legitimne interese Prištine in Beograda«.

Pohvalili so Ahtisaarijevo prizadevnost, ne pa tudi konkretne predloge. Po Steinmeierjevih besedah bo EU spremljala razprave v Združenih narodih in se bo nato, ko pride na vrsto vsebina, spet ukvarjala s kosovskim problemom.

Največ pomislekov proti Ahtisaarijevem predlogu ima nestalna članica varnostnega sveta Slovaška, njen zunanji minister Jan Kubiš je v Bremnu odločno opozarjal, da je treba upoštevati interese Srbije. Ne glede na razlike v stališčih pa naj bi EU v OZN nastopala enotno; to je po besedah širitvenega komisarja Ollija Rehna ključno za sprejemljivost predloga. Kljub temu je Kubiš opozoril, da tema pogovorov v varnostnem svetu, ki se bodo uradno začeli v prihodnjih dneh, ne bo »da ali ne« za Ahtisaarijev načrt, ampak predvsem nova resolucija o statusu pokrajine in mednarodni upravi v njej.

Več preberite v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela!