Štiri žrtve napadalca v Avstriji

Policija je vdrla na posestvo, osumljenca še niso našli.

Objavljeno
17. september 2013 13.05
Austria Shooting
Urban Červek, Dunaj; Ma. Ja., Delo.si
Urban Červek, Dunaj; Ma. Ja., Delo.si

Dunaj − Avstrijska policija je danes zvečer vdrla na posestvo, na katerega se je zatekel 55-letni moški, ki je po smrtonosnem streljanju prejšnji večer ubil štiri ljudi. Akcija policistov zaenkrat še traja, osumljenca pa za zdaj še niso našli in niti ni jasno, ali je še živ, so, kot poroča STA, povedali pri avstrijski policiji.

Kmetijo v okrožju Melk v Spodnji Avstriji je obkolilo več sto policistov skupaj z oklepniki. Moški, domnevno divji lovec, je iz hiše, v katero se je zabarikadiral, večkrat streljal, pozno popoldne pa je utihnil in ne kaže več znakov življenja. Policija se je nato zvečer podala  v preiskavo območja.

Policisti, ki so ponoči ustavili divjega lovca, so bili pripadniki posebne avstrijske enote za specialne operacije Cobra. Iz tega izhaja, da so se na policiji zavedali, da gre za nevarnega človeka, vendar je do tragedije kljub temu prišlo.

Divji lovec, sicer stari znanec policije, je med begom pred policijo ubil dva policista in voznika reševalnega vozila. Še enega policista je skupaj s policijskim patruljnim vozilom ugrabil in ubil pozneje. Po umorih se je moški zatekel na svojo kmetijo v kraju Grosspriel, kjer so ga obkolili policisti.

Po poročanju avstrijskih medijev ima moški na svoji kmetiji »neomejene količine« streliva. Avstrijskim policistom so zaradi tveganja na pomoč prišla tudi vojska.

Domačini napadalca dobro poznajo

Domačini in lovci so povedali, da je divji lovec na tem območju lovil že več let, pri čemer je po navedbah domačinov vedno odnesel le glavo ustreljenega jelena, telo pa pustil, kar pomeni, da je lovil zaradi trofej in ne zato, da bi dobil meso. Domačini so zato ob cestah in na poljih našli telesa ubitih živali.

Vodja lovskega rajona je še povedal, da je strelec najverjetneje na živali streljal kar iz avtomobila, zato so trupla ležala v bližini cest. S tem si je tudi zagotovil možnost za pobeg, ponavadi je streljal blizu križišč, da je imel na izbiro več smeri pobega.