Štirje poslanci Zlate zarje obtoženi, le eden v priporu

Pred sodišče bo danes stopil tudi vodja grške neonacistične stranke Nikos Michaloliakos.

Objavljeno
02. oktober 2013 14.27
GREECE-POLITICS-GOLDENDAWN
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Atene - Grško sodišče je po maratonski obravnavi, ki se je začela sinoči in se po 18 urah končala danes zjutraj, potrdilo obtožnico zoper štiri poslance grške neonacistične stranke Zlata zarja. Odločilo je, da bodo trije poslanci - tiskovni predstavnik stranke Ilias Kasidiaris, Ilias Panagiotaros in Nikos Mihos - sojenje spremljali na svobodi, za četrtega poslanca Janisa Lagosa pa je odredilo pripor.

Tožilstvo jim očita članstvo v hudodelski organizacij, obtožnice pa jih bremenijo tudi umora in nezakonitega posedovanja orožja. Danes bo pred sodišče stopil tudi vodja stranke Nikos Mihaloliakos, ki so ga prav tako aretirali zadnji konec tedna.

Kot poroča spletni portal Keep Talking Greece (KTG) so bili novinarji, ki so čakali pred sodiščem, prve tarče besa treh izpuščenih poslancev. Tiskovni predstavnik Kasidiaris, ki po poročanju KTG ne izpusti priložnosti za verbalni napad in tudi fizični obračun s sogovorniki, je sodno stavbo zapustil v tišini, kmalu pa so sledile kletvice, uperjene proti novinarjev, fotograf in snemalec pa sta dobila tudi klofuto in brco. Ilias Panagiotaros je šel še korak dlje in novinarjem začel groziti. »Boste že videli, vi ostudni stvori,« je povedal. Obljubil jim je, da jih bodo ponižali. »Vse se bo porušilo. Niste drugega kot sužnji,« jim je zabrusil.

Zločini, v katerih je sodelovala tudi policija

Pozornost grške javnosti je te dni usmerjena v obračun s tretjo največjo grško politično stranko, ki je v nekaj letih z neonacistično ideologijo na svoj stran pridobila nezanemarljivo podporo volivcev. Kljub vse bolj brutalnemu nasilju nad priseljenci in političnimi nasprotniki, so oblasti in očitno policija vztrajno gledali stran, kapljo čez rob pa je pred dnevi prelil umor priljubljenega glasbenika in borca proti rasizmu Pavlosa Fisasa.

Morilec 34-letnega glasbenika je po aretaciji priznal, da je član Zlate zarje, kar stranka ostro zanika. Po umoru 18. septembra je grška policija aretirala več kot 20 ljudi, med njimi tudi šest poslancev Zlate zarje. Preiskava je razkrila tudi tesno povezavo med stranko in grško policijo, na kar so že več let opozarjale organizacije za pravice priseljencev. Danes zjutraj so v povezavi z domnevnimi zločini Zlate zarje aretirali nekdanjega načelnika policije v atenski četrti, kjer so se pred štirimi leti začeli sistematični napadi na priseljence.

Prvi napadi na priseljence že leta 1987

Z aretacijami in preiskavami domnevnih zločinov nekdanjih in zdajšnjih članov Zlate zarje so v zadnjih dneh v javnost začele curljati podrobnosti o delovanju neonacističnega gibanja. Grško tožilstvo je v ponedeljek objavilo sveženj dokumentov, v katerih so bila zabeležena pričevanja dveh nekdanjih članov, informacije o organizaciji gibanja in dokazi o domnevnih kaznivih dejanjih.

Eden od nekdanjih članov je pred sodiščem povedal, da je redno sodeloval v organiziranih napadih na priseljence. »Večkrat sem se udeležil napadov, v katere je bilo vključeno med 50 in 60 motorjev, pri čemer sta bila na vsakem vozilu dva človeka. Tisti, ki je sedel zadaj, je držav palico z grško zastavo, s katero je udaril vsakega Pakistanca, ki smo ga srečali,« je povedal.

Namestnik tožilca vrhovnega sodišča Haralambos Vurliotis je ob objavi povedal, da je Zlata zarja »strogo hierarhično urejena«. Vsa moč je v rokah vrhovnega voditelja in »deluje po načelih, ki jih je uporabljal Hitler«.
Pripadniki neonacistične stranke so prve napade na ulicah začeli izvajati leta 1987. Sprva so bili tarče le priseljenci, nato so se obrnili tudi proti Grkom. Tožilstvo v poročilu še navaja, da je stranka svoje člane urila v »vojaškem stilu« in da je v času svojega delovanja zagrešila na desetine hudih kaznivih dejanj, med katerimi so tudi naklepni umori in poskusi umorov.