Sto let zapora zaradi posilstva in umora

Vojaško sodišče v ameriškem oporišču Fort Campbell v zvezni državi Kentucky je v četrtek 24-letnega podčastnika Paula Corteza obsodilo na sto let zapora.

Objavljeno
23. februar 2007 09.36
Marinci naj bi novembra lani v vasi ob mestu Hadita pobili 24 nedolžnih ljudi
New York - Vojaško sodišče v ameriškem oporišču Fort Campbell v zvezni državi Kentucky je v četrtek 24-letnega podčastnika Paula Corteza obsodilo na sto let zapora zaradi sodelovanja pri posilstvu in umoru 14-letne Iračanke Abir Kasim al Džanabi ter pokolu njene družine. Eden najgrozovitejših zločinov ameriške vojske v Iraku se je zgodil marca 2006 v mestu Mahmudija, v njem pa so sodelovali štirje vojaki.

Prikrili sledove zločine

Cortez je v sredo s solznimi očmi priznal, da je sodeloval pri zločinu, ki se ga je udeležil po zaužitju prekomernih količin alkohola. Priznal je, da je pritiskal mladoletno Iračanko na tla, ko jo je njegov kolega James Barker posiljeval, kolega Steven Green pa je medtem z avtomatsko puško vrste kalašnikov ubil njena starša in mlajšo sestro. Po pokolu je Green še posilil 14-letnico in jo nato ubil. Vojak Jesse Spielman je na koncu skril avtomatsko puško, ki je bila uporabljena, da se prikrili sledove zločina.

Barker je zločin že priznal in je dobil kazen 90 let zapora. Green je obtožen na civilnem sodišču, saj je zapustil vojsko, še preden je bila vložena obtožnica. V zločin je vpleten še vojak Bryan Howard, ki še čaka na začetek sojenja. Vsi obsojenci so bili člani 101. zračne divizije s sedežem v Fort Campbellu. Cortez bo moral zdaj pričati proti ostalim obtožencem in če se bo lepo obnašal, bo morda na prostosti že po 10 letih, ko bo lahko prvič zaprosil za predčasni pogojni izpust na prostost.