Stoiber napovedal odstop

Vodja bavarske vlade in ena vodilnih oseb nemške politike Edmund Stoiber je napovedal svoj odstop z mesta predsednika Krščanskosocialne unije.

Objavljeno
18. januar 2007 16.30
Edmund Stoiber
München - Ministrski predsednik nemške zvezne dežele Bavarska in predsednik koalicijske partnerke v vladi kanclerke Angele Merkel, Krščanskosocialne unije (CSU), Edmund Stoiber je danes napovedal, da bo 30. septembra odstopil z mesta predsednika stranke in s položaja ministrskega predsednika. "Odločil sem se, da na regionalnih volitvah prihodnje leto ne bom nastopil," zato se bom umaknil novemu kandidatu za vodenje stranke, je povedal novinarjem v Münchnu.

Poslanska skupina CSU je Stoiberja pred dnevi pozvala, naj odstopi in s tem odpre pot za prenovo stranke, ki ji je v zadnjem času upadla javna podpora. Spor znotraj stranke je sicer nastal po tem, ko je moral 22. decembra lani zaradi obtožb, da je vohunil za članico bavarskega parlamenta, odstopiti vodja Stoiberjevega kabineta Michael Höhenberger. Stoiber je vztrajal, da s tem ni imel nič in da je z odstopom Höhenbergerja zadeva zaključena.

65-letni Stoiber je že vrsto let vodilna osebnost nemške politike. Leta 2002 je za las izgubil tekmo za položaj nemškega kanclerja z Gerhardom Schröderjem, medtem ko bavarsko vlado vodi od leta 1993, CSU pa od leta 1999.