Stoiberju grozi puč

Dolgoletnemu premieru Bavarske in predsedniku nemške Krščanskosocialne unijeEdmundu Stoiberju naj bi grozil puč znotraj njegove stranke, koalicijske partnerke stranke kanclerke Angele Merkel.

Objavljeno
13. januar 2007 19.01
Vodja nemške Krščansko-socialne unije (CSU) Edmund Stoiber ne bo sodeloval v novi nemški vladi
Berlin - Dolgoletnemu premieru Bavarske in predsedniku nemške Krščanskosocialne unije (CSU) Edmundu Stoiberju po poročanju več današnjih nemških medijev grozi puč znotraj njegove stranke, koalicijske partnerke CDU nemške kanclerke Angele Merkel.

V stranki naj bi že izbrali naslednika Stoiberja in sicer po tem, ko je moral vodja njegovega kabineta 22. decembra lani odstopiti zaradi obtožb, da je vohunil za kritično članico bavarskega parlamenta.

Gabriele Pauli je Stoiberja obtožila, da vohuni za njo, ker je bila kritična do njegovega vodenja stranke. Potem ko se je izvedelo, da je vodja njegovega kabineta Michael Hoehenberger kolegico Paulijeve spraševal o njenem zasebnem življenju, tudi o tem, ali je imela težave z alkoholom, je nato Hoehenberger odstopil. Stoiber vztraja, da s tem ni imel nič in da je z odstopom zadeva zaključena.

Vodenje stranke CSU naj bi prevzel njen podpredsednik Horst Seehofer, bavarski notranji minister Guenther Beckstein pa bo postal premier Bavarske, najbogatejše nemške regije.

65-letni Stoiber je že vrsto let vodilna osebnost nemške politike. Leta 2002 je za las izgubil tekmo za položaj nemškega kanclerja z Gerhardom Schroederjem, medtem ko bavarsko vlado vodi od leta 1993, CSU pa od leta 1999.