»Strah« pred lovcem na naciste

Hrvaška je zašla v težave z ustaštvom: skrajneži bi sodelovali s četniki in postavili spomenik zločincu, zunanje ministrstvo vzelo v bran proustaškega pevca, kardinal Bozanić pa je bil nespoštljiv v Jasenovcu.

Objavljeno
08. oktober 2009 10.16
Ante Pavelić
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Zagreb - Zahtevamo policijsko zaščito, saj nas namerava lovec na naciste Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal, likvidirati, so včeraj v pismu notranjemu ministru Tomislavu Karamarku zapisali člani hrvaške skrajne desničarske organizacije Hrvatski uljudbeni pokret (HUP). Čeprav gre za nepomembno in marginalno gibanje, to namreč združuje ljudi, ki imajo velike težave z dojemanjem realnosti, pa jim je v zadnjih dneh uspelo pritegniti pozornost z napovedjo, da bodo v središču Zagreba postavili spomenik ustaškemu voditelju in vojnemu zločincu Anteju Paveliću.

Zaradi te napovedi je Center Simona Wiesenthala izrazil zaskrbljenost, v HUP pa so to razumeli kot namen likvidacije voditelja gibanja Tomislava Draguna.

Center Simona Wiesenthala je namreč hrvaško oblast opozoril na noro idejo postavitve spomenika ustaškemu krvniku, ki naj jo oblast ustavi, sicer bi to povzročilo težave pri umeščanju vloge Hrvaške v drugi svetovni vojni, postavitev spomenika pa da bi bila huda žalitev za vse nedolžne Žide, Srbe, Rome in Hrvate antifašiste, ki jih je, tudi v koncentracijskih taboriščih, kakršno je bil Jasenovac, dala usmrtiti ustaška oblast v marionetni Neodvisni državi Hrvaški (NDH).

Da pa se center ne bi smel preveč obremenjevati s temi nepomembneži, dokazujejo tudi izjave voditeljev ekstremne hrvaške desnice, zbranih v HUP, da je v zaroto vpleten tudi guverner centralne banke Željko Rohatinski, ki da je s pomočjo te židovske organizacije zadolžil Hrvaško. To in napoved, da so »našli zakonsko luknjo«, ki bo omogočila postavitev spomenika Paveliću v neposredni bližini Trga bana Josipa Jelačića, kakor tudi, da bodo obiskali četniško gibanje v Srbiji, dokazuje, da imajo predstavniki HUP resne težave.

Gibanje je namreč napovedalo, da bo pri srbskem četniškem gibanju z Ravne Gore poiskalo nasvete, kako do spomenika, saj je četnikom uspelo postaviti spomenik vojvodi Draži Mihailoviću in ga celo rehabilitirati. To pa niso edine ideje, ki jih imajo v HUP, saj bi radi na bližajočih se predsedniških volitvah kandidirali Anteja Gotovino. Pri tem imajo nekaj »manjših« težav, saj je Gotovina obtožen vojnih zločinov in je v Haagu za rešetkami. Ob napovedi postavitve spomenika so se na Hrvaškem spomnili, da so spominske plošče ustaškim zločincem po državi že postavljali. Denimo poveljniku Črne legije Juri Francetiću v Slunju, vendar je tega in podobne spomenike oblast v nekaj dneh odstranila.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela