Stranka Fine Gael dokončna zmagovalka volitev na Irskem

Na Irskem so danes končali preštevanje glasov po petkovih parlamentarnih volitvah. Zmagovalka volitev je stranka Fine Gael, ki bo imela v 166-članskem parlamentu 76 sedežev. Stranka Fine Gael je sicer z laburisti že začela pogajanja o oblikovanju vladne koalicije.

Objavljeno
02. marec 2011 15.28
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Dublin - Laburisti bodo imeli v novem parlamentu 37 sedežev, medtem ko jih bo imela doslej vladajoča stranka Fianna Fail le 20. Ta je pred tem kar osem desetletij dominirala v irski politiki, na volitvah leta 2007 pa je po pisanju slovenske tiskovne agencije STA dobila 78 sedežev v parlamentu. Volivci so kaznovali tudi koalicijske partnerje v prejšnji vladi, zelene, ki so izgubili vseh šest sedežev v parlamentu.

Poraz vladajoče stranke je posledica nezadovoljstva Ircev z njeno politiko, ki je nekdanjega keltskega tigra pripeljala v položaj, ko je moral lani jeseni zaprositi za pomoč EU in Mednarodni denarni sklad.

Vodja Fine Gael Enda Kenny, ki bo postal novi irski premier, je že napovedal, da si bo s pogajanji prizadeval spremeniti pogoje, pod katerimi je bila Irski odobrena mednarodna pomoč. Da bi lahko čim prej začel pogajanja, pa bo skušal kar najhitreje oblikovati vlado, je po pisanju STA še napovedal.