Strasbourg: Avstrijska ureditev posvojitev diskriminatorna

Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo proti Avstriji.

Objavljeno
19. februar 2013 13.42
Posodobljeno
19. februar 2013 13.45
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Strasbourg - Sodišče je ugotovilo, da so pravila glede posvojitev v tej državi diskriminatorna do partnerjev v istospolnih zvezah, saj jim zakonsko onemogočajo posvojitev biološkega otroka drugega partnerja, na drugi strani pa to omogočajo neporočenim partnerjem v heteroseksualnih zvezah.

Kot so po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočili s sodišča v Strasbourgu, gre v primeru X in drugi proti Avstriji za dokončno razsodbo, saj jo je sprejel veliki senat.

Na sodišče sta se obrnili lezbijki, ki živita v stabilni homoseksualni zvezi, potem ko avstrijska sodišča eni izmed partnerk niso želela podeliti pravice do posvojitve sina druge partnerke brez razveljavitve zakonskih povezav biološke matere z otrokom. Ženski sta se sklicevali na prepoved diskriminacije, ki jo v zvezi s pravico do zaščite zasebnega in družinskega življenja določa Evropska konvencija o človekovih pravicah.

Avstrijska sodišča po mnenju sodišča v Strasbourgu niso podala prepričljivih argumentov, da je tovrstno razlikovanje med homoseksualnimi in heteroseksualnimi pari nujno za zaščito družine ali dobrobiti otroka.

Sodišče v Strasbourgu je ob tem poudarilo, da sicer evropska konvencija držav ne obvezuje k širitvi pravice do posvojitve otrok partnerja na neporočene pare.

Na sodbo se je z velikim zadovoljstvom odzvala avstrijska ministrica Gabriele Heinisch-Hosek. Kot je povedala njena tiskovna predstavnica, gre pri sodbi za smernico. Ministrica upa, da bo s tem v Avstriji nov zagon dobila razprava o polni izenačitvi homoseksualnih partnerstev.

Nemško ustavno sodišče pa je po pisanju STA danes razsodilo, da imajo homoseksualni partnerji pravico posvojiti otroka oz. otroke, ki so jih že posvojili njihovi partnerji. Še naprej pa homoseksualni pari ne morejo posvojiti otrok. Sodniki v Karlsruheju so razsodili, da je zakon, ki je homoseksualcem onemogočal posvojiti posvojene otroke partnerjev protiustaven, saj so to pravico na drugi strani imeli heteroseksualni partnerji. Na ustavno sodišče sta se obrnila lezbijka, ki je otroka posvojila v Bolgariji, in homoseksualec, ki je otroka posvojil v Romuniji, saj njuna partnerja nista mogla posvojiti teh otrok. Nemška federacija homoseksualcev in lezbijk je sodbo sodišča v Karlsruheju že pozdravila, še piše STA.