Strategija ne deluje

Ameriški general v Afganistanu Stanley McChrystal meni, da trenutna strategija ne deluje. Poudarja, da bi morala biti prioritetna naloga skrb za Afganistance, hkrati pa se je treba začeti ukvarjati tudi s talibi.

Objavljeno
31. avgust 2009 14.57
Ti. Kr.
Ti. Kr.
Kabul - V poročilu ameriškega generala Stanleyja McChrystala, naj bi, kot poroča BBC, pisalo, da trenutna vojaška strategija v Afganistanu ne deluje, zato poziva k spremembi te.

"Situacija v Afganistanu je resna, a uspeh je še dosegljiv. Zato pa je potrebna sprememba strategije. predanost in enotnost," je povedal McChrystal.

Poročilo še ni bilo izdano, ampak viri poudarjajo, da bi morala biti prioritetna naloga po njegovem mnenju varovanje afganistanskega ljudstva.

General poudarja, da ti postajo nezaupljivi, saj se njihovo življenje zaradi vojne proti talibom ni prav nič izboljšalo.

Želi tudi, da bi se bolj začeli ukvarjali s talibi, saj verjame, da bi bilo 60 odstotkov težav rešenih, če bi jim našli delo.

General McChrystal je še dejal, da bi morala afganistanska vojska čim prej začeti skrbeti sama za red v državi, čeprav, kot je povedal, na to še ne bodo pripravljeni vsaj tri leta.

Kopija poročila je že bila poslana generalnemu sekretarju Nata Jaapu de Hoopu in ameriškemu obrambnemu ministru Robertu Gatesu.

Namigi o številu vojakov

Poročilo ne omenja povečanja števila vojakov. Ta tema bo, kot predvideva dopisnik BBC, verjetno del poročila, ki sledi ob koncu leta. Kljub temu obstajajo namigi o povečanju vojaških sil v Afganistanu.

Ko bo poročilo generala McCrystala pristalo na mizi predsednika Baracka Obame, bo slednji verjetno moral premisliti o posledicah ameriških vojakov v Afganistanu. Kot zaznavajo javnomnenjske raziskave pošiljanje vojakov izgublja podporo ljudstva. Zadnja razsikava Washington Posta-ABC kaže, da le 49 odstotkov Američanov meni, da je vojna v Afganistanu potrebna.

Od maja, ko je predsednik Barack Obama zahteval vojaško okrepitev, je bilo v Afganistan poslanih več kot 30 tisoč dodatnih ameriških vojakov.

V soboto je britanski premier Gordon Brown na nenapovedanem obisku svojih vojakov v Afganistanu povedal, da jih bo v prihodnje bolj podpiral. Tam se je srečal tudi z generalom McChrystalom in kot so povedali dopisniki, sta razpravljala o nujnosti pospešitve urjenja afganistanskih vojakov.

Danes bodo znani rezulati predsedniških volitev v Afganistanu. Kot kaže do sedaj bo zmagovalec dosedanji predsednik Hamid Karzaj.