Strelca iz Washingtona pred napadom že dvakrat aretirali

Za zdaj ni nobenih dokazov, da je Aaronu Alexisu pri strelskem pohodu, med katerim je ubil 12 ljudi, kdo pomagal

Objavljeno
17. september 2013 10.48
US-SHOOTING-NAVY YARD
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Washington − Policija je sinoči nadaljevala z iskanjem morebitnega drugega udeleženca pokola v mornariškem kompleksu Navy Yard v ameriški prestolnici, vendar vse do poznega večera ni bilo nobenega dokaza, da je 34-letnemu Aaronu Alexisu kdo pomagal, piše Slovenska tiskovna agencija.

Za zdaj kaže, da je v New Yorku rojeni nekdanji vojaški rezervist strelski pohod, med katerim je ubil 12 ljudi, opravil sam. Streljanje se je začelo zjutraj okoli pol devete ure po krajevnem času. Alexis je streljal s četrtega nadstropja upravne zgradbe številka 197, v kateri je sedež mornariškega poveljstva za pomorske sisteme. Njegove žrtve so bile večinoma v pritličju v jedilnici.

Oborožen je bil s polavtomatsko puško, navadno puško in še pištolo, piše STA. Strelski pohod, v katerem je ranil še 14 ljudi, se je zanj končal pod streli policije. Motiv za pokol še ni jasen.

Strelca pred napadom že dvakrat aretirali

Ameriški mediji poročajo, da so Alexisa doslej že dvakrat aretirali zaradi posedovanja orožja, dodaja STA. Leta 2004 je v Seattlu prestrelil gume avtomobila dveh gradbenih delavcev pri sosedih, menda zaradi spora zaradi parkirnega prostora. Leta 2010 pa je v Teksasu prestrelil svoj strop oziroma tla sosedov v zgornjem stanovanju, ker sta menda povzročala preveč hrupa. Po aretaciji je trdil, da je čistil pištolo, ki se je sprožila po nesreči.

Alexis je bil od leta 2007 do leta 2011 vojaški rezervist v teksaškem Fort Worthu. Pred strelskim pohodom je bil zaposlen pri podjetju, ki je imelo pogodbo s Pentagonom. V Teksasu je delal kot električar pri zračnih silah, v Washingtonu pa kot računalničar. V kompleks Navy Yard je prišel, ker mu je to dovoljevala izkaznica pogodbenika, ni pa jasno, kako mu je uspelo prelisičiti varnostne kontrole, da je lahko prinesel s seboj orožje.

Iščejo še dva morebitna osumljenca

Župan Washingtona Vincent Gray je na novinarski konferenci dejal, da je bilo smrtnih žrtev 12, pozneje pa je dodal, da je vključno s strelcem smrtnih žrtev 13. Poveljnica washingtonske policije Cathy Lanier pa je potrdila smrt enega od strelcev in dodala, da iščejo še dva moška, ki sta bila morda prav tako vpletena v napad.

Policija je pozneje sporočila, da so enega od dveh osumljencev našli, identificirali in ugotovili, da ni vpleten. Iskanje drugega morebitnega osumljenca se je medtem nadaljevalo. Streljanje je povzročilo velik preplah in oblasti so v okolici iz previdnosti zaprle šest šol ter nekaj okoliških zgradb. Za kratek čas so ustavili tudi promet na letališču Ronald Reagan.

Mobilizirane so bile tudi posebne policijske enote in sicer so jih za vsak primer poslali tudi v ameriški kongres. Malce po izbruhu preplaha se je našel še šaljivec, ki je čez ograjo dvorišča Bele hiše vrgel petarde. Po krajši paniki so pripadniki tajne službe ujeli možakarja in ga odpeljali za zapahe. Imena storilca niso objavili.

V mornariškem kompleksu Navy Yard dela skupaj 20.000 ljudi, samo v zgradbi, kjer je prišlo do streljanja pa 3000, še piše STA.  Kompleks je močno zavarovan in brez posebnih izkaznic oziroma dovoljenj vanj ni mogoče priti. Obiskovalci morajo skozi detektorje za kovine.

Na dogajanje se je že odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je povedal, da delajo vse kar lahko, da bi kaznovali odgovorne za še enega v vrsti strelskih pohodov v ZDA.