Strelcu iz Forth Hooda smrtna kazen

Nekdanji vojaški psihiater Nidal Hasan je leta 2009 v oporišču Forth Hood ubil 13 ljudi.

Objavljeno
28. avgust 2013 23.19
US-ATTACKS-MILITARY-TRIAL-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington – Ameriško vojaško sodišče v oporišču Fort Hood je 42-letnega nekdanjega vojaškega psihiatra Nidala Hasana obsodilo na smrtno kazen. Obsojen je zaradi umora 13 vojakov, ki jih je leta 2009 ubil v istem oporišču, kjer so mu sodili.

Major Hasan je ob začetku sojenja hotel priznati krivdo v zameno za milejšo kazen, a ameriška zakonodaja v primerih, ko je zagrožena smrtna kazen, tega ne dopušča.

Odvetniki, ki mu jih je v preteklosti dodelilo sodišče, so namignili, da si Hasan prizadeva za smrtno obsodbo. »On ni ne zdaj in nikoli ne bo mučenik. Je navaden kriminalec. Je hladnokrven morilec,« je danes 13-članski poroti povedal tožilec Mike Mulligan. Porota je sicer smrtno kazen potrdila soglasno, v nasprotnem primeru bi ga obsodili na dosmrtno ječo.

Ameriška vojska je zadnjo smrtno obsodbo izvršila leta 1961.

Kot smo že poročali, je Hasan svoj morilski pohod izvedel v stavbi, kjer je stotine neoboroženih vojakov čakalo na zdravniški pregled in cepljenje. Pred vhodom v zgradbo je civilno uslužbenko poslal stran s pretvezo, da jo išče nadrejeni, ko so bili v prostoru le še vojaki in vojakinje pa je skočil na mizo, potegnil dve pištoli, zakričal »Bog je velik!« in začel pobijati. Preden so njegov morilski pohod prekinili policisti, ki so ga hudo ranili − končal je v invalidskem vozičku in je hrom od pasu navzdol, je pod njegovimi streli padlo 13 ljudi, 32 pa je bilo ranjenih.