Streli na Eulex: Preizkus uspešnosti posredovanja EU

Konflikt na severu Kosova je posledica široke palete osebnih interesov.

Objavljeno
23. september 2013 15.34
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd – Čeprav še ni znano, kdo je streljal na Eulex, to ne spremeni dejstva, da vodilni predstavniki Srbov na severu Kosova še vedno vztrajajo, da so del srbske in ne kosovske države. Zato pozivajo k bojkotu lokalnih volitev, ki so preizkus uspešnosti posredovanja EU med Srbijo in Kosovom.

Po napadu na Eulex, v katerem je bil ubit litovski carinik, je v srbskem delu Kosovske Mitrovice eksplodirala ročna granata, ki je povzročila zgolj gmotno škodo, vendar lahko napoveduje nove incidente. Visoki predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar je pojasnil, da na tem območju obstajajo določene strukture, ki jim normalizacija odnosov ne ustreza in so pripravljene tudi na takšna dejanja, kot je umor mednarodnega predstavnika.

Konflikt na severu Kosova je posledica široke palete osebnih interesov. Na prvem mestu je lastna korist. Predstavniki mednarodne skupnosti imajo dobro plačane in razmeroma varne službe, uslužbenci javnih podjetij dvojne plače, ki jih prejemajo iz Beograda in Prištine, številni pripadniki srbskega in albanskega podzemlja z roko v roki z lokalnimi oblastniki na obeh straneh ustvarjajo ekstra dobičke, navadni smrtniki pa droben zaslužek, ki ga omogoča pravni nered.

V prid konfliktu je tudi dejstvo, da je Srbe in Albance zdaj še težje pripraviti v sobivanje, kot jih je bilo pred leti. Svoj delež prispeva tudi shizofrena politika Beograda, ki je vedno sodelovanje na volitvah označevala kot nacionalno izdajo, zdaj pa iste ljudi nagovarja, naj se udeležijo volitev, ne da bi jim znala pojasniti, kaj se je spremenilo.

Srbski premier Ivica Dačić je ostro obsodil napad na Eulex. Po njegovem napad ni strel v Eulex, temveč v prihodnost srbskega naroda na Kosovu, pri čemer pa je dopustil možnost, da storilci niso Srbi s severa Kosova. Beograd je napovedal silovit odgovor na zločin.

Kdo so napadalci, ki želijo destabilizirati Kosovo, ni poskušal ugibati niti kosovski politični vrh na čelu s kosovsko predsednico in premierom, Atifete Jahjago in Hashimom Thaqijem. Priština je ugotovila le, da je bil glavni cilj napadalcev ustvariti ozračje negotovosti in strahu pred prihajajočimi lokalnimi volitvami.

Srbi na severu Kosova vztrajajo, da lokalne volitve, ki so napovedane za 3. novembra, za njih niso sprejemljive. Po njihovem so v nasprotju z ustavo in zakoni Srbije ter z resolucijo varnostnega sveta ZN št. 1244 o Kosovu. Ker Beograd ne zna ponuditi jasnih odgovorov, se ustvarja prostor za dezinformacije, ki delujejo zelo učinkovito na preplašene ljudi.

Srbska vlada kosovskega vprašanja ne zna zadovoljivo pojasniti niti poslancem srbske skupščine. Tako so poslanca Demokratične stranke Srbije Marka Jakšića, ki je bruseljski sporazum označil za največjo nacionalno izdajo v zgodovini srbskega naroda, varnostniki odstranili iz skupščinske dvorane.

Sivi eminenci Srbov na severu Kosova, ki je obtožila tudi predsednika Tomislava Nikolića, da je skupaj z vlado vzpostavil mejo med Srbijo in Kosovom, ni uspelo povedati, da kosovskim Srbom po podpisu bruseljskega sporazuma grozi veliko etnično čiščenje. Po njegovem bo po volitvah več kot deset tisoč Srbov izgubilo delovna mesta, medtem ko bo 50.000 Srbov z manjšo plačo kot sto evrov obsojenih na socialno podporo. Nekoč so Srbe na Kosovu z ognjem in mečem preganjali Turki, Nemci in Albanci, zdaj pa jih z omejevanjem njihovih pravic do dela, kar je v nasprotju s srbsko ustavo, preganjajo Srbi.