Su Kjijeva ponuja roko vojaški hunti

Aung San Su Kji se je že drugič v tednu dni sestala s predstavnikom vojaške hunte Aung Kyijem. Opozicijska voditeljica je vojaški hunti prejšnji mesec poslala pismo, v katerem se je zavzela za sodelovanje.

Objavljeno
07. oktober 2009 15.40
Ma. J.
Ma. J.
Yangon - Mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Su Kji se je že drugič v tednu dni sestala s predstavnikom vojaške hunte Aung Kyijem, ki je pristojen za odnose z opozicijo. Sestanek je potekal v vladni hiši v bližini njenega doma, vsebina pogovorov pa še ni znana.

Opozicijska voditeljica je vojaški hunti prejšnji mesec poslala pismo, v katerem se je zavzela za sodelovanje, s katerim bi omilili mednarodne sankcije. Pred tem je 64-letna dobitnica Nobelove nagrade sankcije odobravala, saj je mednarodna skupnost z njimi na vojaško hunto pritiskala, da doseže soglasje z opozicijskim prodemokratičnim gibanjem.

Sicer pa je mjanmarsko sodišče v petek zavrnila pritožbo Su Kjijeve, ki so jo 11. avgusta spoznali za krivo kršenja določil hišnega zapora in jo sprva obsodili na tri leta zapora. Vodja vojaške hunte, general Than Shwe, je nato sicer odločil, da se ji kazen prepolovi in da jo lahko preživi v hišnem zaporu.