Sudan pripravljen sprejeti pomoč ZN v Darfurju

Sudanski predsednik Omar al Bašir se strinja z namestitvijo mešanih enot Afriške unije ter ZN na območje Darfurja, še zmeraj pa nasprotuje namestitvi večjega števila enot ZN.

Objavljeno
27. december 2006 09.53
Predsednik Sudana Omar al Bašir
New York - Sudanski predsednik Omar al Bašir je v pismu generalnemu sekretarju Združenih narodov Kofiju Annanu sporočil, da je Sudan pripravljen nemudoma uresničiti dva zadnja dogovora o načrtu ZN za okrepitev misije Afriške unije v Darfurju v treh stopnjah. Zadnja stopnja tega načrta sicer predvideva namestitev mešanih enot Afriške unije ter ZN, s čimer se strinja tudi al Bašir, ki pa še naprej nasprotuje namestitvi večjega števila enot ZN.

Al Bašir je v pismu Annanu sporočil, da sta srečanje predstavnikov ZN in Sudana 16. novembra v Etiopiji in vrh AU 30. novembra v Nigeriji sprejemljiv okvir za mirno rešitev krize v Darfurju. Strinjal se je tudi, da se lahko uresničevanje prvih dveh stopenj načrta ZN začne po urniku.

Prva stopnja predvideva napotitev vojaških častnikov, policistov in drugega mednarodnega osebja v pomoč enotam AU. Druga stopnja predvideva namestitev nekaj sto vojakov, policistov in drugega osebja skupaj z letalsko in drugo logistično pomočjo.

Al Bašir je doslej že nekajkrat odstopil od lastnih obljub glede Darfurja, kjer je od februarja 2003 umrlo najmanj 200.000 ljudi, okoli trije milijoni pa so morali zapustiti svoje domove. Al Bašir še vedno zavrača resolucijo VS ZN o namestitvi 20.000 enot ZN, ki bi nadomestile okrog 7000 enot Afriške unije (AU).