Sudan: Vladni naboji niso prestrašili protestnikov

Na ulicah več sudanskih mest ljudje že teden dni protestirajo zaradi višjih cen goriva in vsesplošne korupcije.

Objavljeno
28. september 2013 18.03
BRITAIN-SUDAN-PROTEST
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Kartum - Mednarodni organizaciji Amnesty International in Afriški center za pravičnost in mir opozarjata, da je bilo med protestniki, ki se že teden dni zgrinjajo na ulice več sudanskih mest, ubitih več kot 50 ljudi, za kar so po njihovo odgovorni pripadniki varnostnih sil. Sudanska policija je po poročanju BBC v petek znova streljala na demonstrante, po zadnjih podatkih so mrtvi štirje.

Po ocenah vlade v Kartumu je med nemiri v zadnjem tednu umrlo 29 ljudi, za kar pa so po njihovo odgovorne kriminalne združbe.

Prestolnico Kartum in mesta v osrednjem delu države je v ponedeljek preplavilo več tisoč ljudi, ker je vlada ukinila subvencije na gorivo, zaradi česar se bo njegova cena skoraj podvojila in najbolj prizadela tiste z najnižjimi prihodki. Že teden dni protestirajo tudi proti korupciji in vlado Omarja al Baširja, zoper katerega je Mednarodno kazensko sodišče ICC izdalo zaporni nalog zaradi zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov v Darfurju, pozivajo k odstopu.

Med protesti so izbruhnili nemiri, policija pa je po podatkih človekoljubnih organizacij proti ljudem uporabila solzivec in gumijaste naboje. Nasilje sicer ni ustavilo novih protestov. Po včerajšnji molitvi so se protestniki znova zgrnili na ulice Kartuma in Omdurmana, kjer je bilo slišati vzklike »Svoboda«, vlado so znova pozivali k odstopu. Po poročanju Al Džazire je policija samo včeraj priprla najmanj 700 ljudi.

Mediji poročajo, da je dogajanje v državi v zadnjem tednu »največji izziv« za Omarja al Baširja, ki je na oblasti vse od državnega udara leta 1989 in ki se lahko zanaša na podporo vojske, obveščevalnih služb, njegove stranke in bogatih sudanskih poslovnežev. Sudanska opozicija pa je medtem močno razdeljena. Po poročanju BBC je sicer sudansko gospodarstvo v težavah vse od leta 2011, ko se je Južni Sudan s svojimi 75 odstotki zalog nafte odcepil.

Dopisnik BBC iz Kartuma James Copnall ocenjuje, da je pod Baširjevo trdo roko le malo prostora za demonstracije in izražanje ljudskega nezadovoljstva. Kot pravi, je vendarle nekaj povsem jasno: oblast v Kartumu se očitno boji, da bi jo kdo spodnesel. Ključno vprašanje pa je, še dodaja novinar, ali bodo metki zlomili protestniško voljo ali pa bodo na ulice pognali še več ljudi.