Sudansko novinarko izpustili

Iz zapora v Sudanu so izpustili sudansko novinarko Lubno Husein, ki jo je sodišče v Kartumu v ponedeljek obsodilo, ker je v javnosti nosila hlače in s tem po mnenju sodišča kršila zakon o spodobnem obnašanju.

Objavljeno
08. september 2009 19.32
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Kartum - Iz zapora v Sudanu so danes izpustili sudansko novinarko Lubno Husein, ki jo je sodišče v Kartumu v ponedeljek obsodilo, ker je v javnosti nosila hlače in s tem po mnenju sodišča kršila zakon o spodobnem obnašanju. Huseinova je ob izpustitvi zatrdila, da bo nadaljevala svoj boj proti zakonu.

Policija je v začetku julija aretirala 13 žensk, ki so v neki kartumski restavraciji nosile hlače. Deset so jih oglobili ter jih kaznovali z več udarci, tri, med njimi Lubna Husein, pa so se odločile, da bodo šle po pravico na sodišče.

 

Dejanje sudanskih oblasti je sprožilo tudi kritike številnih organizacij za zaščito človekovih pravic, med njimi Amnesty International. Slednja je Sudan pozvala, naj spremeni zakon, ki omogoča kaznovanje z udarci. Kartum pa je organizacija tudi pozvala, naj opusti obtožbe zoper novinarko.

 

Sodišče je v ponedeljek Huseinovo obsodilo in ji naložilo globo v višini 200 dolarjev oziroma enomesečno zaporno kazen, ne pa tudi telesne kazni. Novinarka je sicer že pred sojenjem dejala, da državi ne bo plačala niti centa, temveč gre raje v zapor. Kazni tudi dejansko ni plačala, zato so jo v ponedeljek odpeljali v zapor za ženske v Omdurmanu.

 

Iz zapora so jo danes izpustili, potem ko je globo poravnal sindikat novinarjev, je povedal predsednik sindikata Mahjedin Titavi.