Na križarki, ki je bila zasidrana v Mehiki, tudi deset slovenskih državljanov 

Test pri članu osebja s sumom na koronavirus je potrdil prisotnost gripe, ladja pa že nadaljuje plovbo.  

Objavljeno
28. februar 2020 08.45
Posodobljeno
28. februar 2020 11.17
Na ladji za križarjenje MSC Meraviglia je približno 6000 oseb. FOTO: Reuters
STA, Ka. M.
STA, Ka. M.
Zaradi suma na prisotnost koronavirusa je pozornost znova pritegnila ladja za križarjenje. V pristanišču na mehiškem otoku Cozumel je začasno obtičala križarka MSC Meraviglia s približno 6000 osebami na krovu. Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), je med njimi tudi deset slovenskih državljanov. 

Po informacijah zdravstvene službe ladje koronavirusa na njej niso potrdili. Test pri članu osebja s sumom na virus je potrdil prisotnost gripe, ladja pa že nadaljuje plovbo, so dodali na MZZ. 



Na križarki so testirali potnike in osebje z znaki okužbe. Za testiranje so se odločili, ko je imel eden od članov posadke simptome, podobne gripi. Sprva so ladjo zavrnili na Jamajki in Kajmanskih otokih, guverner mehiške zvezne države Quintana Roo Carlos Joaquín pa ji je dovolil zasidranje na otoku Conzumel. Potnikom in članom posadke se ni bilo dovoljeno izkrcati, dokler testiranja niso potrdila, da na ladji ni koronavirusa covid-19, ki je po svetu zahteval več kot 2800 življenj, z njim pa se je okužilo več kot 80.000 ljudi.

image
Križarka MSC Meraviglia je pristala na mehiškem otoku Conzumel, potem ko so jo zavrnili na Jamajki in Kajmanskih otokih. FOTO: Reuters


Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador je dejanje guvernerja podprl in dejal, da je treba skrbeti za zdravstveno varnost ljudi. Hkrati je zagotovil, da Mehika ne bo podlegla histeriji glede koronavirusa. »Ne moremo zapreti naših pristanišč ali letališč,« je dejal.

Koronavirus, ki so ga doslej potrdili v približno petdesetih državah, se je v Latinski Ameriki najprej pojavil v Braziliji.