Svarilo pred cunamijem

Indonezijsko otočje Maluku je davi stresel potres 6,6 stopnje po Richterjevi lestvici, zaradi katerega je indonezijski potresni center v Džakarti izdal svarilo pred cunamijem.

Objavljeno
20. februar 2007 11.52
Džakarta – Indonezijsko otočje Maluku je davi stresel potres 6,6 stopnje po Richterjevi lestvici, zaradi katerega je indonezijski potresni center v Džakarti izdal svarilo pred cunamijem. Žarišče potresa je bilo 18 kilometrov pod zemeljsko površino, epicenter pa na otoku Bakan.

"Zaradi moči potresa in majhne globine njegovega žarišča, obstaja možnost cunamija," je posvaril seizmolog Fauzi iz potresnega centra v Džakarti. Prebivalci lokalne prestolnice Ternate zato v paniki zapuščajo svoje domove. Ali je potres zahteval človeške žrtve ter ocene škode še niso znane.

Indonezijsko otočje sicer leži na stičišču velikih tektonskih plošč, zato so potresi na tem območju pogosti. Hud potres z močjo 9. stopnje po Richterjevi lestvici in žariščem ob obali indonezijskega otoka Sumatra je decembra 2004 sprožil ogromne popotresne valove, ki so zahtevali kakih 230.000 življenj v 12 državah.