Švedske socialdemokrate bo prvič vodila ženska

Glavna švedska opozicijska Socialdemokratska stranka je za svojo predsednico imenovala izkušeno političarko Mono Sahlin (49), ki je na tem položaju nasledila bivšega premiera Goerana Perssona.

Objavljeno
18. januar 2007 19.28
Mono Sahlin
Stockholm - Glavna švedska opozicijska Socialdemokratska stranka je danes za svojo predsednico imenovala izkušeno političarko Mono Sahlin (49), ki je na tem položaju nasledila bivšega premiera Goerana Perssona. Stranka jo mora sicer uradno potrditi še na kongresu 18. marca, vendar drugih kandidatov ni pričakovati. Sahlinova, ki je bila ministrica v dveh vladah, je s tem postala prva ženska na čelu stranke, ki je vse do lanskih volitev šest desetletij vodila državo.

Persson, ki je bil švedski premier od leta 1996, je s položaja predsednika stranke odstopil, potem ko je njegova stranka doživela hud poraz na lanskih septembrskih volitvah in je vodenje države prevzelo desnosredinsko Zavezništvo za Švedsko.

"Vse bom storila, da vrnem socialne demokrate ne samo v vlado, ampak da bodo znova budna in čuječa stranka," je dejala Mona Sahlin na novinarski konferenci. Volilni odbor stranke je njeno imenovanje podkrepil s tem, da gre za človeka, ki se zna odločati in ki za svojimi odločitvami stoji tudi v hudih časih.

Mona Sahlin je ena najbolj izkušenih političark v stranki, saj je bila kot ministrica kar 12 let v vladi, hkrati pa je tudi njena najbolj sporna članica. V letih 1994-1995 je bila poleg tega namestnica premiera Ingvarja Carlssona. Po njegovem odstopu leta 1996 je bila glavna kandidatka za njegovo naslednico, a do tega ni prišlo, saj se je izvedelo, da je z vladne kreditne kartice dvignila več tisoč evrov za osebne nakupe. Sahlinova je kasneje denar vrnila in trdila, da je bil dvig le posojilo. Kljub temu se je nato za nekaj let umaknila iz politike.

Položaj premiera je takrat prevzel Persson, ki pa jo je vrnil v svojo vlado leta 1998, v kateri je nato zasedala kar tri različne ministrske položaje. Sahlinova trdi, da jo je dogodek izučil in da sedaj obvlada svoje finance.