Svet guvernerjev IAEA predvsem o Iranu

IAEA poziva Iran, naj priskrbi odgovore na navedbe iz nedavnega poročila o iranskem jedrskem programu.

Objavljeno
17. november 2011 09.38
Posodobljeno
17. november 2011 09.46
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Dunaj - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) želi v Iran poslati delegacijo, ki bi pri iranskih oblasteh iskala pojasnila glede ugotovitev v svojem nedavnem poročilu o iranskem jedrskem programu, je ob začetku dvodnevnega zasedanja sveta guvernerjev IAEA dejal njen generalni direktor Jukija Amano.

Kot je pojasnil Amano, je predlog za obisk ekipe strokovnjakov IAEA že v začetku meseca posredoval iranskim oblastem. Z njimi bi radi »razčistili ugotovitve« nedavnega poročila agencije o iranskem jedrskem programu, ki ga je agencija objavila 8. novembra, poroča STA.

V poročilu, ki naj bi bila glavna tema zasedanja IAEA, se je agencija doslej najbolj približala neposredni obtožbi Irana, da poskuša razviti jedrsko orožje. V njem namreč izraža zaskrbljenost zaradi »jedrskih aktivnosti Irana, ki je vsaj do preteklega leta očitno razvijal atomsko bombo«. Iran je poročilo že označil za »neutemeljenega«.

Amano je danes pozval Iran, naj sodeluje z IAEA in priskrbi »zahtevana pojasnila glede morebitnih vojaških razsežnosti svojega jedrskega programa«. Sam ostaja pripravljen na dialog s Teheranom in upa, da se bodo čim prej dogovorili o datumu obiska.

Svet guvernerjev IAEA naj bi sprejel tudi novo resolucijo o Iranu, o kateri naj bi 35 članic glasovalo v petek. Osnutek resolucije je pripravilo pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčija in ga posredovalo IAEA.

Kot piše STA, ki je pridobila kopijo dokumenta, so uspele zahodne države na eni ter Rusija in Kitajska na drugi strani doseči kompromis.

Resolucija tako kritizira kljubovanje Irana, ne postavlja pa ultimata glede omogočanja izvedbe preiskave domnevno skrivnih prizadevanj za izdelavo jedrskega orožja. Nekateri diplomati so kritični tudi do tega, da resolucija Iranu ne postavlja roka za odgovor na poročilo.

Predlagateljice resolucije med drugim »izražajo globoko in vse večjo zaskrbljenost zaradi nerešenih vprašanj glede iranskega jedrskega programa«, vključno s tistimi, ki jih je treba razjasniti v zvezi z morebitno »vojaško dimenzijo«.

Resolucija Teheran poziva, naj »v celoti in brez odlašanja izpolni svoje obveznosti iz resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov« in okrepi dialog z IAEA. Prav tako izraža podporo diplomatski rešitvi spora, Iran pa poziva, naj se resno in brez vnaprejšnjih pogojevanj vključi v pogajanja, da bi znova pridobil mednarodno zaupanje.

Resolucija tudi poziva generalnega direktorja IAEA, naj v svoje poročilo o napredku za srečanje Sveta guvernerjev IAEA prihodnje leto vključi še oceno o uresničevanju omenjene resolucije, navaja STA.