Švica napada »samomorilski turizem«

Švicarska vlada je objavila predlog zakona, s katerim želi prepovedati evtanazijo, ki jo izvajajo na kliniki Dignitas. Švica namreč ni zainteresirana, da bi postala znana po »samomorilskem turizmu«.

Objavljeno
29. oktober 2009 16.49
Ma. J.
Ma. J.
Bern - Švicarska vlada je objavila predlog zakona, s katerim želi prepovedati ali vsaj močno omejiti evtanazijo, ki jo izvajajo na švicarski kliniki Dignitas. Do sedaj je namreč svoje življenje na omenjeni kliniki končalo že več kot sto Britancev .

Švicarska ministrica za pravosodje Eveline Widmer-Schlumpf, ki pravi, da kot država niso zainteresirani za to, da bi postali znani po »samomorilskem turizmu«, je pozvala, da bi bili centri kot je Dignitas bolj nadzorovani. Dejala je, da organizacije, ki pomagajo pri samomorih, preizkušajo meje zakona in dodala, da tovrstna smrt ne bi smela postati dobičkonosen posel.

Po predlaganem zakonu bodo morali bolniki predložiti dve zdravniški mnenji, ki bosta dokazovali, da trpijo za neozdravljivo boleznijo in pričakujejo le še nekaj mesecev življenja. Tisti s kroničnimi boleznimi in duševno prizadeti pa bi svoje življenje predčasno končali veliko težje.

Kljub temu da po trenutni švicarski zakonodaji pomoč pri samomoru ni dovoljena, pa je evtanazija razumljena kot humano dejanje. Razen če ni dokazano, da je neka oseba pri samomoru pomagala iz koristoljubja, je obsodba malo verjetna.