Švicarski »ne« proustaškemu pevcu

Hrvaško zunanje ministrstvo je poskrbelo za novo blamažo, saj je zato, ker je Švica prepovedala vstop v državo in koncert proustaškemu pevcu Thompsonu, v Bern poslala protestno diplomatsko noto.

Objavljeno
02. oktober 2009 22.26
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Zagreb - Hrvaško zunanje ministrstvo je poskrbelo za novo hudo blamažo, saj je zato, ker je Švica prepovedala vstop v državo in koncert proustaškemu pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu, v Bern poslala protestno diplomatsko noto. Najbrž je to unikum v svetu diplomacije, saj se verjetno še ni primerilo, da bi kakšna država z najmočnejšimi diplomatskimi sredstvi v bran vzela človeka, ki bi ga v resnih demokratičnih državah umaknili iz javnega življenja zaradi propagiranja fašističnih oziroma ustaških idej. Na švicarskem zunanjem ministrstvu so bili brez dvoma šokirani.

Od našega dopisnika


Prepoved koncerta v Švici ni presenetilo nikogar razen zunanjega ministrstva, saj Thompsonu v državah Unije, če so le pravi čas opozorjene na njegov prihod, redno prepovedujejo koncerte in mu odrekajo gostoljubje. Thompson lahko koncerte nemoteno izvaja le v Hercegovini in na Hrvaškem razen v Istri, kjer je zaradi antifašističnega duha te regije persona non grata.

Hrvaška oblast trdi, da stoji država na antifašističnih temeljih, pa vladajoča HDZ tiho tolerira pevca, zato odziv zunanjega ministrstva pravzaprav ni presenečenje, čeprav se je s to potezo pošteno osramotilo.

Hrvaško MZZ je v noti izrazilo »zaskrbljenost« zaradi švicarske odločitve, v kateri so navedeni razlogi za prepoved vstopa - od nasilnega ekstremizma do dejanj, ki bi ogrozile odnos Švicarske konfederacije do drugih držav. MZZ je Švico opozorilo, da Thompson še v nobeni državi ni bil kazensko preganjan ali kaznovan zaradi vzrokov, ki jih navaja Bern. Švicarski mediji navajajo, da je zaradi ultranacionalističnega pevca že nastala napetosti med državama.

Odločitev za prepoved koncerta, ki bi moral biti danes v klubu Froschkönig v okrožju Kriens, je sprejela švicarska zvezna policija na podlagi analize, ki je pokazala, da je Perković znan po hujskaških tekstih in oboževanju hrvaških fašistov (ustašev), vse to pa bi lahko povzročilo nasilje.

Thompsonu je Švica vstop v državo prepovedala do 25. septembra 2012, v obrazložitvi pa med drugim piše, da bi mogel, glede na izkušnje iz preteklosti, novi koncert radikalizirati dele hrvaške skupnosti v tej državi in povzročil nasilje do Srbov in Bošnjakov, ki živijo v Švici, saj pesmi promovirajo fašizem in spodbujajo rasno nestrpnost in sovraštvo. Sklicujejo se tudi na Avstrijo, ki je prav tako prepovedala koncerte. Švica je vključena v schengenski informacijski sistem in to pomeni, da bo Perkoviću prepovedan vstop v vse članice Unije, ki so del tega sistema, torej tudi v Slovenijo.

Thompsona je prepoved presenetila, saj da je v Švici že večkrat brez težav nastopil, najbolj sporna pesem Bojna Čavoglave, ki slovi po sovražnem govoru do Srbov in vzpodbuja fašizem, pa po njegovem mnenju nosi prav nasprotno sporočilo. Sodi, da s tem napadajo in ponižujejo tudi Hrvaško in njen narod, mu podtikajo fašizem, ne priznavajo domovinske vojne in ji pripisujejo krivdo za nedavno vojno.

Iz sobotne tiskane izdaje Delo