Tajske in kamboške sile v bitki za tempelj

Tajske in kamboške sile so znova spopadle na obmejnem območju blizu templja iz 11. stoletja, ki je predmet spora med Bangkokom in Phnom Penhom. Krivdo za spopade državi valita druga na drugo. 

Objavljeno
07. februar 2011 12.38
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Bangkok, Phnom Penh - Zaradi spopadov, v katerih sta doslej na tajski strani umrla vojak in civilist, na kamboški pa dva vojaka in civilist, je moralo svoje domove zapustiti 15.000 Tajcev, poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Kamboški premier Hun Sen se je zaradi dogajanja v soboto obrnil na Varnostni svet Združenih narodov in zaprosil za njegovo nujno sejo, na kateri bi od Tajske zahtevali ustavitev agresije. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v odzivu v nedeljo izrazil globoko zaskrbljenost, obe strani pa pozval, naj se zadržita in naj spor rešita z dialogom.

Tempelj, ki ga v Kambodži imenujejo Preah Vihear, na Tajskem pa Khao Phra Viharn, je Meddržavno sodišče v Haagu leta 1962 dodelilo Kambodži, vendar pa pri tem ni razsodilo, kateri državi pripada ozemlje okoli templja, zaradi česar med njima vedno znova prihaja do napetosti.

Razmere so se še poslabšale po letu 2008, ko je tempelj Kambodži ob uvrstitvi na seznam svetovne kulturne dediščine dodelil tudi Unesco. Na območju, kjer meja med državama še ni določena, imata od takrat tako Tajska kot Kambodža nameščenih več tisoč vojakov, zaključuje STA.