Tajski dečki praznujejo obletnico

Danes mineva natanko eno leto, odkar je 12 mladih tajskih nogometašev s trenerjem odšlo v jamo Tham Luang.

Objavljeno
23. junij 2019 14.20
Posodobljeno
23. junij 2019 14.24
Ker je jamo zalila voda, dečki niso mogli iz nje, njihovo reševanje pa je spremljal ves svet. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP
Danes mineva natanko eno leto, odkar je 12 mladih tajskih nogometašev s trenerjem odšlo v jamo Tham Luang na severu Tajske. Ker je jamo zalila voda, niso mogli iz nje, njihovo reševanje pa je spremljal ves svet. Nekateri izmed teh mladih tajskih nogometašev, članov ekipe Wild Boars, so s trenerjem danes obeležili obletnico tega izjemno odmevnega medijskega dogodka.

Udeležili so dobrodelnega teka, ki so ga organizirale lokalne oblasti, da bi zbrale sredstva za izboljšanje razmer v jamskem kompleksu Tham Luang. Njihov trener Ekapol Chantawong je odtekel maraton. »Želim se zahvaliti vsem, ki so vložili toliko truda, da bi nas vse rešili,« je po poročanju AP dejal Chantawong.

image
Britanski potapljači so 2. julija odkrili dečke na suhem v eni od jamskih dvoran, v nekaj dneh pa so postopoma rešili vse. FOTO: Tyrone Siu/Reuters


Reševanje tajskih dečkov je bilo pravcati čudež. V jamo so odšli 23. junija 2018. Močan dež jo je nato poplavil in jim onemogočil prost izstop iz nje. Njihovo izginotje je sprožilo obsežno iskalno operacijo, v katero je bilo vključenih več kot 1000 ljudi, med njimi številni strokovnjaki in reševalci iz tujine. Britanski potapljači so nato 2. julija odkrili dečke na suhem v eni od jamskih dvoran, v nekaj dneh pa so postopoma rešili vse.