Tajvanske ladje vplule v vode okoli spornih otokov

Po poročanju tajvanskih medijev se ladje, na katerih je kakih 300 ribičev in okoli 80 novinarjev, že vračajo proti Tajvanu.

Objavljeno
25. september 2012 10.16
TAIWAN-JAPAN-CHINA-DIPLOMACY-DISPUTE-ISLAND
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Tokio - V vode okoli spornih otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki si jih lastijo Kitajska, Japonska in Tajvan, je danes priplula skupina tajvanskih ladij. Po poročanju tujih tiskovnih agencij so ladje pri tem proti ladjam japonske obalne straže uporabile vodne topove, na kar so japonske ladje odgovorile na enak način.

S Tajvana je v ponedeljek proti otokom, ki jih Kitajci imenujejo Diaoyu, Japonci pa Senkaku, odplulo 58 ribiških ladij in 12 ladij obalne straže. Tako so Tajvanci želeli podkrepitvi svojo pravico do ribolova okoli otokov.

Ladje so se otokom približale na tri navtične milje oziroma so vstopile v območje, ki ga ima Japonska za svoje teritorialne vode. Zaradi slabega vremena pa nobena od tajvanskih ladij na otokih ni pristala, da bi tam dvignili zastavo, kakor so nameravali. Po poročanju tajvanskih medijev, ki jih povzema Slovenska tiskovna agencija, se ladje, na katerih je kakih 300 ribičev in okoli 80 novinarjev, že vračajo proti Tajvanu.

V bližino otokov so v ponedeljek priplule tudi kitajske ladje.

Japonska je nedavno sklenila, da bo od zasebnega lastnika kupila otoke, kar je sprožilo ostre proteste predvsem na Kitajskem, odnosi med državama pa so se močno poslabšali. Otoki so strateško pomembni, poleg tega pa naj bi bili bogati s surovinami.

EU poziva k mirni rešitvi spora

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je danes vse strani pozvala k mirni rešitvi spora. V sporočilu za javnost je poudarila, da »EU z zaskrbljenostjo spremlja razvoj na morskih območjih Vzhodne Azije«. Ashtonova ne omenja z imenom nobene vpletene strani.

»EU poziva vse vpletene strani, naj poiščejo mirne in kooperativne rešitve v skladu z mednarodnim pravom, še posebej z konvencijo ZN o pravu morja,« je po poročanju STA še zapisala Ashtonova.