Tajvanski general vohunil zaradi lepe ženske

Dva tedna zatem, ko je bil 51-letni general Lo Hsien-che aretiran, ker je domnevno vohunil za Peking, so tajvanski mediji poskušali ublažiti politično škodo s trditvijo, da ga je v zlo zapeljala 20 let mlajša lepotica z dobrim seksom in veliko vsoto denarja.

Objavljeno
10. februar 2011 20.33
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking - Lo Hsien-che je oficir najvišjega ranga, ki je bil v zadnjih petih desetletjih obtožen izdajanja vojaških skrivnosti komunistom. Ker je načelnik poveljstva za komuniciranje in elektronske informacije v tajvanski vojski, bi lahko rekli, da je lahko razkril veliko skrivnosti. Kitajski agenti so z njim navezali stike leta 2004, ko je delal na Tajskem, ker pa je imel takrat in po vrnitvi v Taipei opraviti večinoma z administrativnimi zadevami, tajvanske vojaške oblasti trdijo, da informacije, ki so bile z njegovo pomočjo poslane na drugo stran morja, verjetno niso bile zelo pomembne.

Agentko, ki je Loja prepričala k »sodelovanju«, opisujejo kot visoko, lepo in vitko. Imela je avstralski potni list in se je izdajala za sodelavko zunanjetrgovinskega podjetja. Lo je imel takrat čin polkovnika in ga ljubezenska igra očitno ni toliko zanesla, saj je svojo zvezo lahko več let ohranil v tajnosti, tako da je bil leta 2008 povišan v generala. Opravil je vse preizkuse lojalnosti, ki so v tajvanski vojski predvideni za napredovanje. Poleg vsega je unovčil približno milijon ameriških dolarjev, ki mu jih je izplačala agentka med njunimi sestanki na skrivnih lokacijah, večinoma v ZDA.

Tajvanski predsednik Ma Ying-jeou je zahteval, naj generala strogo kaznujejo. Zdaj si prizadeva storiti vse, da bi odgnal vsak sum, da je njegova pozitivna politika do Pekinga odprla kanale za infiltracijo kitajskih vohunskih mrež v tajvanske vojaške kroge. Zlasti občutljivo je vprašanje, ali je Lo Kitajcem razkril skrivnosti, povezane z oborožitvijo, ki jo Američani prodajajo tajvanski vojski. Vse strani so pohitele s pojasnilom, da so posledice njegovega vohunjenja minimalne, ne glede na to, ali gre za nadaljnjo otoplitev odnosov med Taipeiem in Pekingom ali za nadaljnjo prodajo ameriškega orožja Tajvanu. Kitajski mediji so namreč takoj namigovali, da bodo morali biti Američani odslej veliko bolj previdni, ko bodo otoku prodajali lovska letala F-16 ali sodobne podmornice.

Global Times
pa je na primer takoj opozoril, da je medsebojno vojaško vohunjenje med Kitajsko in Tajvanom skoraj reden pojav. Kitajska znanstvenika Wo Weihana in Gou Wanjuna, ki sta sodelovala pri izdelavi sistema za usmerjanje raket, so leta 2008 ustrelili, ker sta svoje znanje o tem projektu delila s tajvansko tajno službo. General narodnoosvobodilne vojske Liu Liankun je bil leta 1999 aretiran zaradi vohunjenja za Tajvan, opozarja Global Times. Drugače povedano, gre za normalno prakso. Če pa zgodbi dodamo še lepo agentko, se škandal spremeni v politično pornografijo, ki bi jo v ozračju približevanja in utrjevanja odnosov tako Peking kot Taipei najraje takoj odrinila v pozabo.