Talci iz Hrvaške in Črne gore osvobojeni

Nigerijska vojska je danes osvobodila dva hrvaška in črnogorskega državljana, ki jih je prejšnji mesec ugrabila ena izmed tamkajšnjih oboroženih skupin.

Objavljeno
12. marec 2007 11.38
Nasilneži so ugrabili devet ljudi
Zagreb - Nigerijska vojska je danes osvobodila dva hrvaška in črnogorskega državljana, ki jih je prejšnji mesec ugrabila ena izmed tamkajšnjih oboroženih skupin, je sporočil tiskovni predstavnik nigerijske vlade, poročajo hrvaški mediji. Dodajajo, da so davišnjo akcijo nigerijske vojske v vasi Ogbakiriji pri nigerijski naftni prestolnici Port Harcourtu potrdili tudi predstavniki naftne industrije in lokalne oblasti.

Zahtevali 10,7 milijonov evrov odkupnine

Tri delavce podjetja HydroDive so ugrabili 19. februarja v Port Harcourtu. Nekaj dni potem je skupina, ki se imenuje Militanti z delte Nigerja, zahtevala 1,8 milijard najr (10,7 milijonov evrov) odkupnine za trojico delavcev.

Ugrabitve v Nigeriji niso novost

Od januarja, ko se je nasilje razmahnilo po celotnem močvirnatem območju delte reke Niger, sicer izjemno bogatem z nafto, so ugrabili že vrsto ljudi. Tuji delavci so najpogostejša tarča napada oboroženih skupin, ki z ugrabitvami želijo zaslužiti na odkupninah in uresničiti svoje politične cilje.

Napadi na ogromne labirinte infrastrukture za črpanje nafte in tamkajšnje delavce so se dogajali tudi lani in so v zadnjem letu povzročili zmanjšanje dnevnega črpanja nafte za četrtino ter tako pripomogli k občutnem zvišanju cen surove nafte na svetovnih trgih.
Nigerija je šesta svetovna proizvajalka nafte. Ne glede na to, da živijo na ogromnem bogastvu, je večina prebivalstva v Nigeriji zelo revna.