Talibi grozijo pred drugim krogom volitev

Afganistanski talibi so sporočili, da nameravajo pred drugim krogom predsedniških volitev sedmega novembra okrepiti napade. Za ta namen imajo že pripravljen nov načrt in novo taktiko.

Objavljeno
29. oktober 2009 16.02
To so prve splošne volitve v Afganistanu po 36 letih
Ma. J.
Ma. J.
Kabul - Afganistanski talibi so danes sporočili, da nameravajo pred drugim krogom predsedniških volitev sedmega novembra okrepiti napade. »V prihodnjih dneh bomo napade okrepili. Nameravamo ovirati volitve,« je sporočil predstavnik talibov Jusuf Ahmadi in dodal, da imajo za ta namen pripravljen nov načrt in novo taktiko.

Afganistansko obrambno ministrstvo po drugi strani trdi, da talibi niso sposobni izvesti napadov v tolikšni meri, kot grozijo, saj v tako kratkem času ne morejo pripraviti ofenzive.

Napadi talibov so bili sicer močno zastraševalno sredstvo za volivce med prvim krogom predsedniških volitev, ki so potekale 20. avgusta. Udeležba na nekaterih voliščih je zaradi tega celo samo pet odstotna. Sicer pa so afganistanske oblasti skoraj 200 nasilnih dejanj, storjenih med prvim krogom volitev, med njimi tudi amputacija prstov in raketni napadi na volišča, pripisale talibom.

V drugem krogu predsedniških volitev v Afganistanu se bosta pomerila sedanji predsednik Hamid Karzaj in nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah.