Talibi izpustili edinega ameriškega ujetnika

Vrnitev narednika Bergdahla: V zameno zanj so iz Guantanama izpustili pet pripadnikov talibov.

Objavljeno
01. junij 2014 23.27
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – »Ko je bil Bowe izgubljen, ni bil nikoli pozabljen,« je dejal predsednik Barack Obama, ko je oznanil osvoboditev ujetega vojaka Bowa Bergdahla. V zameno zanj so iz vojnega taborišča Guantanamo izpustili pet talibov, kar je razjezilo ameriško desnico.

Pripadniki posebnih enot so narednika Bergdahla iz rok talibov prejeli v soboto v odmaknjeni pokrajini ob pakistanski meji. Na poti nazaj je na kos papirja napisal kratico »SF?« (ameriška oznaka za posebne enote). »Ja, že dolgo te iščemo!«, so mu zavpili rešitelji, Bergdahla pa so nato oblile solze. Narednik je iz svojega oporišča izginil 30. junija 2009 v precej skrivnostnih okoliščinah, po nekaterih razlagah je celo sam zapustil svoj položaj, zato bi ga lahko obtožili dezerterstva.

Obrambni minister Chuck Hagel, ki je danes nenapovedano obiskal Afganistan, je dejal, da bodo najprej poskrbeli za njegovo zdravje, »z vsemi drugimi vprašanji se bomo ukvarjali kasneje«. Neimenovani obrambni uradnik pa je v soboto povedal, da je narednik »v vsem tem času dovolj pretrpel za vse svoje morebitne napake«. Iz Afganistana so ga prepeljali v vojaško bolnišnico v nemškem Landstuhlu, nato bo odšel v bolnišnico v San Antoniu v Teksasu, kjer se bo srečal s starši, ki jih je danes v Beli hiši sprejel tudi predsednik Obama.

Minister priznal kršitev zakona

Pogajanja o Bergdahlovi vrnitvi so se začenjala in zamirala vrsto let, v zadnjih tednih pa so znova oživela, saj se je pokazala priložnost za dogovor. Ves čas je v zraku visela zakonska prepoved premeščanja ujetnikov iz Guantanama, saj je kongres sprejel zakon, po katerem mora obrambni minister najprej potrditi, da odhod zapornikov ne ogroža varnosti države, da je s posebnimi ukrepi mogoče ublažiti morebitne prihodnje grožnje izpuščenih in da o izpustitvi trideset dni vnaprej obvesti kongres.

Minister Hagel je priznal, da je kršil zakon, vendar je to upravičil s skrbjo za zdravje Bergdahla, saj naj bi se po obveščevalnih podatkih, ki so ji imeli, to hitro slabšalo in je bilo ogroženo celo njegovo življenje. »Naša presoja je bila, da bomo nemudoma izkoristili vsako priložnost, ki se bo ponudila, in ga izvlekli iz ujetništva, da na ta način rešimo njegovo življenje,« je danes poudaril Hagel.

V Bergdahlovem domačem Haileyju v Idahu so tako danes namesto vsakoletne prireditve »Pripeljite Bowa« slavili njegovo vrnitev. V zameno za ameriškega vojaka so iz zapora v Guantanamu izpustili nekdanjega notranjega ministra talibov Kairulo Kairkvo, nekdanjega namestnika ministra za obveščevalne dejavnosti Abdula Haka Vasika, poveljnika talibov v Mazar e Šarifu mulo Morulo Norija, šefa varnosti v Kalatu Mohameda Nabija in nekdanjega namestnika obrambnega ministra Mohameda Fazla, ki je osumljen pokola tisočih šiitov med talibsko vladavino v Afganistanu.

Republikanci napadli Pentagon

Kljub dobremu desetletju za rešetkami naj bi peterica še zmeraj imela precejšen vpliv na upornike zaradi svoje pomembne vloge pri nastajanju gibanja. Zadnji izpuščeni ujetnik iz Guantanama, mula Abdul Zakir je po vrnitvi nemudoma prevzel vodenje njihovih vojaških operacij. Čeprav naj bi vseh pet leto dni ostalo v Katarju, ki je sodeloval pri pogajanjih med talibi in Američani, pa je njihova izpustitev sprožila oster odziv ameriške desnice.

Republikanski člani poslanskega in senatnega odbora za obrambo so nemudoma sporočili, da je Pentagon kršil zakon. Republikanski senator John McCain pa je celo izjavil, da »gre za okorele teroriste, ki imajo na rokah kri ameriških vojakov in številnih Afganistancev«. Zahteval je tudi objavo ukrepov, s katerimi so zagotovili, da se peterica ne bo znova vključila v boj proti ZDA. Minister Hagel je dejal, da ga čudi McCainov odziv, saj je bil tudi on vojni ujetnik v Vietnamu.