Talibi ponovno izvedli samomorilski napad v Afganistanu

Današnji napad na prostore ZN in IRD, v katerem je umrlo pet Afganistancev, je že tretji večji napad v zadnjem tednu.

Objavljeno
31. oktober 2011 17.11
Posodobljeno
31. oktober 2011 17.11
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Kandahar - Samomorilski talibski napadalci so danes v Kandaharju razstrelili tovornjak bombo in napadli prostore Združenih narodov ter organizacije Mednarodna pomoč in razvoj (IRD) s sedežem v ZDA, poroča STA. V napadu, ki so ga že obsodile lokalne oblasti, je umrlo pet Afganistancev, nekaj oseb pa je bilo ranjenih.

Do napada je prišlo le dva dni potem, ko je 17 oseb, med njimi deset Američanov, umrlo v najbolj smrtonosnem napadu talibov na misijo zveze Nato v Kabulu doslej, in le tri dni potem, ko so talibi napadli ameriško bazo v Kandaharju, največjem mestu v južnem Afganistanu in nekdanji prestolnici talibskega Afganistana.

Eden od napadalcev se je skupaj s tovornjakom razstrelil pred poslopjem ZN in IRD, pri čemer je umrl neoboroženi varnostnik. Trije drugi so nato vstopili v zgradbo in s streli ubili tri druge varnostnike, je povedal vodja lokalne policije Abdul Raziq.

Nato so se napadalci zatekli v veterinarsko kliniko in od tam streljali na varnostnike, pri čemer je umrl eden od vodij lokalne policije. Po več kot šestih urah je varnostnim službam nato napadalce le uspelo ubiti in s tem končati streljanje, v katerem je bilo ranjenih še nekaj oseb. Po besedah lokalnega zdravnika je ranjenih pet oseb, med njimi varnostnik nepalskega porekla, česar pa iz ZN še niso potrdili, še piše STA.

Odgovornost za napad so že prevzeli talibi, ciljali pa naj bi na prostore Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). Po drugi strani neimenovani zahodni diplomat trdi, da še ni mogoče z gotovostjo povedati, ali so napadalci res ciljali stavbo UNHCR ali IRD, saj gre za sosednji stavbi.

Mednarodne sile, ki imajo trenutno v Afganistanu približno 130.000 vojakov, od tega dve tretjini ameriških, si sicer ne glede na vse nasilnejšo dejavnost talibov prizadevajo za čim hitrejši umik mednarodnih sil iz Afganistana in mirno, politično rešitev konflikta.

V okviru iskanja te rešitve je afganistanski predsednik Hamid Karzaj danes odpotoval na konferenco v Carigrad, kjer bo predvidoma napovedal nad katerimi 17 območji bo zveza Nato v naslednji fazi tranzicije, ki se je začela julija, predala nadzor lokalnim oblastem.