Teheran in Rijad za enotnost islamskega sveta

Iranski predsednik Ahmadinedžad in savdski kralj Abdulah sta se na pogovorih dogovorila za sodelovanje v prizadevanjih za enotnost islamskega sveta.

Objavljeno
04. marec 2007 19.30
Iranski perdsednik Mahmud Ahmadinedžad in saudski kralj Abdulah
Rijad - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad in savdski kralj Abdulah sta se na pogovorih v Rijadu dogovorila za sodelovanje Irana in Savdske Arabije v prizadevanjih za enotnost islamskega sveta. V sobotnem pogovoru tudi strinjala, da je razdor med šiiti in suniti največja nevarnost za regijo.

To je bil Ahmadinedžadov prvi uradni obisk v Savdski Arabiji, odkar je avgusta 2005 prevzel položaj. Po mnenju analitikov je bil njegov obisk pomemben, ker je Savdska Arabija najtesnejša zaveznica ZDA v regiji in ker sta šiitski Iran in sunitska Savdska Arabija glede iraške krize in krize oblasti v Libanonu na nasprotnih bregovih. Po oceni poznavalcev naj bi sicer bil Ahmadinedžadov obisk znak, da državi skušata združiti napore za zmanjšanje napetosti v regiji.

Voditelja izpostavila potrebo po "ohranitvi neodvisnosti, narodne enotnosti ter enakosti državljanov v Iraku".

Ahmadinedžad naj bi med obiskom tudi podprl napore Rijada pri rešitvi politične krize v Libanonu, katere vlada sunitskega premiera Fuada Siniora uživa podporo Savdske Arabije. Libanonska protisirsko usmerjena vlada je sicer v veliki meri ohromljena zaradi odhoda opozicijskih ministrov iz vlade in protestov pod vodstvom šiitskega gibanja Hezbolah, ki ga podpira Iran.

Nekatere agencije poročajo, da naj bi Ahmadinedžad podprl arabsko mirovno pobudo iz leta 2002 o normalizaciji odnosov arabskih držav z Izraelom v zameno za popolni umik Izraela z arabskih ozemelj, ki jih je zasedel leta 1967, in ustanovitev palestinske države. Urad iranskega predsednika je danes zanikal, da bi Ahmadinedžad podprl to pobudo. Kot so poudarili, o tej temi voditelja nista niti govorila. Ahmadinedžad je sicer že večkrat izrazil mnenje, da bi bilo treba Izrael "izbrisati z zemljevida".