Teheran: Je do poboja Judov dejansko prišlo?

V Teheranu se je pričela dvodnevna mednarodna konferenca o holokavstu, na kateri naj bi zgodovinarji poskušali ugotoviti, če je do masovnega poboja Judov med drugo svetovno vojno dejansko prišlo.

Objavljeno
11. december 2006 22.13
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad
Teheran - V Teheranu se je začela mednarodna konferenca o holokavstu, na kateri naj bi več kot 60 domačih in tujih raziskovalcev "skušalo ugotoviti, če se je holokavst med drugo svetovno vojno dejansko zgodil". Pobudo za dvodnevno konferenco, ki jo organizira iranski Inštitut za politične in mednarodne študije, ki deluje v okviru zunanjega ministrstva, je dal iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, kritizirala pa sta jo Izrael in Nemčija.

Kot je v uvodnem govoru poudaril direktor Inštituta za politične in mednarodne študije Rasul Musavi, namen konference ni ne zanikati ne dokazati holokavsta, ampak gre za priložnost za odprto znanstveno razpravo daleč od zahodnih tabujev. Tudi iranski zunanji minister Manušer Motaki je konferenco ob otvoritvi označil za znanstveni forum, ki bo prinesel "odgovore na vprašanja predsednika Ahmadinedžada o holokavstu".

Pobudnik konference Ahmadinedžad je sicer poboj šestih milijonov judov s strani nacističnega režima med drugo svetovno vojno večkrat označil za mit, s katerim so opravičili ustanovitev izraelske države, ki je Teheran ne priznava. V Iranu sicer živi okoli 25.000 Judov.

Na konferenci poleg iranskih sodelujejo tudi zgodovinarji iz Velike Britanije, Nemčije in ZDA, skupno kakih 67 raziskovalcev iz 30 držav. Med udeleženci sta tudi francoski profesor Robert Faurisson, ki zanika obstoj plinskih celic, in Avstralec Fredrick Toeben, ki zanika obseg holokavsta.

Konferenca je medtem v svetu naletela na obsodbe. Izraelski muzej holokavsta Jad Vašem jo je že v nedeljo ostro kritiziral kot "pseudoznanstveno" in izrazil zaskrbljenost zaradi stalnega zanikanja holokavsta s strani Irana, kritično pa sta se odzvala tudi Izrael in Nemčija.

Po mnenju izraelskega premiera Ehuda Olmerta je konferenca "gnusna in izraža globine sovraštva". Olmert, ki je konferenco komentiral na letališču tik pred odhodom v Berlin, je svet obenem pozval, naj se distancira od Irana in vseh udeležencev konference.
Izjavo, v kateri "ostro obsoja nesramno pobudo" iranske vlade in predsednika, je izdalo tudi izraelsko zunanje ministrstvo. To je Ahmadinedžadove izjave označilo kot nasprotujoče obstoječim dejstvom ter celo kot "grožnjo drugega genocida". "Svet se mora združiti v jasnih besedah in dejanjih ter dati resničen pomen besedam 'nikoli več'," pa je menila izraelska zunanja ministrica Cipi Livni.

Izraelski parlament se je medtem zaradi omenjene konference sestal na izredni seji. Minister za turizem Izak Hercog je Ahmadinedžada, ki je holokavst večkrat označil kot "mit", povabil na ogled nacističnih taborišč v Vzhodni Evropi, predsednica kneseta Dalija Icik pa je dejala, da želi Ahmadinedžad očitno "nadaljevati Hitlerjevo vizijo".

Nemška vladajoča koalicija je konferenco v Teheranu medtem označila kot "antisemitsko propagando". Kot je v pismu Ahmadinedžadu poudaril predsednik nemškega bundestaga Norbert Lammert, "odločno obsoja vse poskuse javne tribune za antisemitsko propagando pod krinko strokovne neodvisnosti in objektivnosti".

Mednarodna skupnost je sicer že pred tem izrazila ogorčenje nad konferenco, ki jo je Ahmadinedžad napovedal pred časom, čeprav je iranski Inštitut za politične in mednarodne študije poudaril, da bo dogodek potekal ob polnem spoštovanju judovske vere in ne bo šlo za politizacijo in propagando.