Teheran zavrnil stik z zajetimi mornarji

Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je Iran zaprosilo za dostop do 15 zajetih pripadnikov britanske mornarice, kar pa je Teheran zavrnil.

Objavljeno
25. marec 2007 16.20
London/Teheran - Britansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je Iran zaprosilo za dostop do 15 v petek zajetih pripadnikov britanske mornarice, kar pa je Teheran zavrnil. Poleg tega britansko ministrstvo ne ve, kje petnajsterico zadržujejo, Teheran pa je danes ponovno protestiral proti po njihovem mnenju nezakonitem vdoru v iranske teritorialne vode.

Britanski veleposlanik v Teheranu Geoffrey Adams se je sestal s predstavniki iranskega zunanjega ministrstva in zahteval takojšnjo izpustitev zajetih pripadnikov mornarice. London pa je tudi zahteval dostop do njih, kar je Iran zavrnil, so sporočili z ministrstva.

Iranska državna televizija pa je poročala, da je iransko ministrstvo Adamsa poklicalo na zagovor in izrazilo "protest nad nezakonitim vstopom britanskih mornarjev v iranske teritorialne vode", o podrobnostih pa niso poročali. Iranska vojska je sicer v soboto sporočila, da so Britance prepeljali v Teheran, kjer so že priznali, da so se nahajali v iranskih vodah.

Nemško predsedstvo Evropske unije je od iranske vlade že v soboto zahtevalo takojšnjo izpustitev v vodah, ki si jih lastita tako Iran kot Irak, zajetih pripadnikov britanske mornarice. Visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana pa je Veliki Britaniji zagotovil podporo in solidarnost povezave.

15 pripadnikov britanske mornarice, ki so za iraško vlado opravljali nadzor v iraških vodah, je v petek v Perzijskem zalivu zajela iranska ladja. Do incidenta je po podatkih Londona prišlo v iraških vodah ob meji z Iranom, kjer je britanska mornarica pregledala trgovsko ladjo, osumljeno tihotapljenja. Teheran pa trdi, da je britanska mornarica plula po iranskih teritorialnih vodah.