Tema vrha: mirovni proces na Bližnjem vzhodu

Arabski voditelji se bodo v savdskem Rijadu sestali na vrhu Arabske lige, na katerem naj bi obudili arabsko mirovno pobudo za Bližnji vzhod. Na vrhu, ki se ga bo udeležil tudi Ban Ki Moon.

Objavljeno
28. marec 2007 12.27
Arabska liga bo skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas izrekla podporo, so sklenili zunanji ministri te 22-članske organizacije
Rijad/Jeruzalem - Arabski voditelji se bodo danes in v četrtek v savdskem Rijadu sestali na vrhu Arabske lige, na katerem naj bi slovesno znova zagnali arabsko mirovno pobudo za Bližnji vzhod, ki so jo sprejeli že na vrhu v Bejrutu leta 2002, a je bila od takrat le mrtva črka na papirju. Na vrhu, ki se ga bo med drugimi udeležil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, bodo spregovorili še o Iraku in Libanonu, pa tudi o sudanski pokrajini Darfur in iranski jedrski krizi.

Pobudo je leta 2002 predstavila Savdska Arabija

Obuditev pobude, ki jo je leta 2002 predstavila Savdska Arabija, so v ponedeljek na pripravljalnem srečanju za vrh podprli zunanji ministri arabskih držav. Načrt predvideva priznanje Izraela s strani arabskih držav v zameno za umik judovske države na meje izpred šestdnevne vojne leta 1967. Predvideva tudi ustanovitev palestinske države in "pravično rešitev" vprašanja palestinskih beguncev iz leta 1948.

Za pobudo, ki je bila v preteklosti bolj ali manj prezrta, so v minulih mesecih pokazali interes v ZDA. Na poziv ZDA pa so zanimanje pokazali tudi v Izraelu, ki ima sicer do nje določene pomisleke zaradi vprašanja vračanja palestinskih beguncev.

Riceova med Palestinci nepriljubljena


Velika večina Palestincev ocenjuje, da ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice v prizadevanjih za mir na Bližnjem vzhodu igra negativno vlogo, je ugotovila danes objavljena raziskava jeruzalemskega centra JMCC. Rezultati raziskave kažejo, da so Palestinci skeptični do vloge ZDA v tem procesu, saj večinoma menijo, da se Washington sistematično postavlja na stran Izraela.

34 odstotkov Palestincev ocenjuje, da je vloga Riceove pri reševanju bližnjevzhodnega konflikta "negativna", 48 odstotkov meni, da je "zelo negativna", le slabih 11 odstotkov izmed skoraj 1200 vprašanih Palestincev z Zahodnega brega in območja Gaze pa je ocenilo, da je njena vloga "pozitivna". Kot "zelo pozitivno" jo je ocenilo manj kot odstotek vprašanih.

44 odstotkov Palestincev je obenem prepričanih, da dejanja Riceove še dodatno krnijo ugled ZDA v regiji, dodatnih 46 odstotkov pa ocenjuje, da ni zunanja ministrica nič prispevala k izboljšanju tega ugleda. Nasprotno meni le slabih pet odstotkov Palestincev, še ugotavlja raziskava.