Temen madež nad misijami ZN

Več kot 200 pripadnikov mirovnih enot iz različnih držav je bilo v zadnjih treh letih osumljenih spolnih deliktov, a še nihče ni bil kazensko preganjan. Preiskava je zajela več kot 300 pripadnikov.

Objavljeno
14. januar 2007 07.00
Minuta tišine pripadnikov ZN med pogrebnimi slovesnostmi za štirimi sodelavci, ubitimi med izraelskim napadom
New York - Kakor je povedal visoki predstavnik ZN, je obširna preiskava zajela več kot 300 pripadnikov, ki delujejo oziroma so delovali na misijah na različnih koncih sveta. Polovico od tistih, ki so bili vključeni v preiskavo, so odpustili ali poslali domov. Pomočnica generalnega sekretarja za mirovne operacije Jane Holl Lute je navedla natančne podatke: 18 civilnih uslužbencev so odpustili, misijo je predčasno končalo 17 pripadnikov mednarodnih policijskih enot in 144 vojakov. V Združenih narodih so začeli kampanjo proti prostituciji, s katero hočejo izkoreniniti spolno izkoriščanje in zlorabe v misijah. Uvedli so nov kodeks obnašanja in dali nedvoumno vedeti, da so spolne zlorabe nedopustne.

Objavo informacij, ki so bile sicer zbrane že maja lani, je spodbudilo razkritje o zlorabah v Sudanu, o katerem je pisal britanski Daily Telegraph. Po trditvah časnika so nekateri člani osebja svetovne organizacije spolno izkoriščali in zlorabljali več kot 20 otrok, starih okoli 12 let. Osemnajst mesecev so jih sistematično silili v spolne odnose s štirimi mirovniki iz Bangladeša, pred čemer jih niso rešile niti pritožbe nadrejenim. ZN še ugotavljajo, ali gre za morebitne nove kršitve ali za tiste, ki so jih v internem poročilu že obravnavali. Zdaj namreč v Sudanu že poteka preiskava proti 13 mirovnikom, osumljenim spolnega izkoriščanja.

Te številke ne zajemajo rezultatov preiskave, ki je bila opravljena med osebjem Združenih narodov. Med 91 domnevnimi kršitelji je 13 takšnih, za katere sumijo, da so imeli spolne odnose z mladoletniki, 15 jih je delo ponujalo v zameno za seks, petim grozi obtožba zaradi posilstva ...

Kot je zatrdila Jane Holl Lute, si organizacija zadnji dve leti zelo prizadeva, da bi zatrla spolne zlorabe. A ker Združeni narodi zdaj delujejo v 16 misijah na različnih koncih sveta, v katerih vsako leto sodeluje skoraj 200.000 pripadnikov iz skoraj 100 držav, se med njimi najdejo tudi takšni, ki »se grdo obnašajo«, je pojasnila.

Svetovna organizacija se je zaradi spolnih deliktov prvič znašla na udaru kritike v začetku leta 2005, ko se je razvedelo, da so nekateri pripadniki mirovnih sil v Kongu ponujali hrano in denar v zameno za spolne usluge. Med njihovi »strankami« so bile ženske in tudi deklice. V poročilu, izdanem nekaj mesecev pozneje, se je razkrilo, da so se podobne zlorabe dogajale tudi v Bosni, na Kosovu, v Kambodži, Vzhodnem Timorju, Zahodni Afriki. Televizijska mreža BBC je v samostojni preiskavi razkrila, da so se zlorabe dogajale tudi na Haitiju in v Liberiji, žrtve so bili celo otroci.

Več o tem preberite v Nedelu