Terorist Carlos končal gladovno stavko

»Zaslovel« je predvsem zaradi zajetja večjega števila naftnih ministrov med sestankom Opeca na Dunaju leta 1975.

Objavljeno
04. november 2011 19.28
Posodobljeno
05. november 2011 09.00
Z. R.
Z. R.

Pariz − Eden največjih mednarodnih teroristov Ilich Ramírez Sánchez, z vzdevkom Carlos, ki že leta preživlja dolgoletno zaporno kazen v Franciji, je sredi prejšnjega tedna po desetih dneh nehal gladovno stavkati.

Dvainšestdesetletni Carlos pričakuje novo sojenje med sedmim novembrom in 16. decembrom v Parizu zaradi štirih atentatov, ki jih je izvedel v Franciji v letih 1982 in 1983 in v katerih je bilo enajst mrtvih. Njegova zagovornica je v javnem pismu sporočila, da se je odločil za gladovno stavko, ker da so mu bile s premestitvijo v samico kršene pravice do obrambe, saj so mu zaplenili računalnik, v njej pa ga tudi ni bilo mogoče priključiti. Zato si ni več mogel ogledovati procesnih dokumentov, da bi se lahko bolje pripravil na zagovor, je povedala njegova odvetnica. Kot je izvedel AP, so Carlosa premestili v samico zaradi intervjuja, ki ga je imel za radijsko postajo Europe 1 in je bil objavljen 18. oktobra. Očitali so mu »da ni ustrezno uporabljal komunikacijskih sredstev z zunanjim svetom«.

Carlos je po rodu Venezuelec, sin bogatega odvetnika marksista, »zaslovel« pa je predvsem zaradi zajetja večjega števila naftnih ministrov kot talcev med sestankom Opeca na Dunaju leta 1975. Še vedno menijo, da mu je ta napad naročil libijski polkovnik Gadafi. Takrat se je tudi začel mit o Carlosu, ki se je na prizorišču takratnih dogodkov pojavil s podobno baretko, kakršno je nekdaj nosil Che Guevara. Aretirali so ga leta 1994 v Kartumu v Sudanu s pomočjo francoskih obveščevalnih služb in ga od tam prepeljali v Francijo, sam pa je nato tožil takratnega notranjega ministra Charlesa Pasquo, češ da ga je Francija ugrabila.