Terorist naj bi postal obrambni minister

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je za novega obrambnega ministra predlagal 53-letnega generala Ahmada Vahidija, ki naj bi bil ključna osebnost pri organizaciji bombnega napada v Buenos Airesu.

Objavljeno
24. avgust 2009 22.57
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad po sobotnem nastopu pred Generalno skupščino OZN
Matija Grah
Matija Grah
Kljubovalna gesta iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ki je za novega obrambnega ministra predlagal 53-letnega generala Ahmada Vahidija, nekdanjega poveljnika elitnih brigad Al Kuds, ki so odgovorne za izvajanje operacij v tujini, je povzročila hudo poslabšanje odnosov med Teheranom in Buenos Airesom. Po izsledkih argentinskega pravosodja je bil Vahidi namreč ena ključnih osebnosti pri načrtovanju in organizaciji bombnega napada na judovsko skupnost v Buenos Airesu, ki je leta 1994 zahteval življenja 85 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih. Interpol je že novembra 2007 razpisal mednarodno tiralico za Vahidijem, ki odtlej velja za enega najbolj iskanih teroristov na svetu.

»Predlog za njegovo imenovanje na ministrski položaj v Iranu smo sprejeli z veliko zaskrbljenostjo in ga najostreje obsojamo,« je po odločitvi Mahmuda Ahmadinedžada, da novi iranski obrambni minister postane general Ahmad Vahidi, izjavilo argentinsko zunanje ministrstvo. Še ostrejša je bila judovska skupnost v Argentini: »Odločitev iranskega predsednika, ki sistematično zanikuje holokavst in poziva k uničenju države Izrael, je huda žalitev za žrtve atentata.«

Po mnenju izraelskega ministra Ehuda Baraka razkriva predlog za imenovanje Ahmada Vahidija resnične namere Teherana, sam Vahidi pa da je kratko malo »terorist«. Nasprotno uradni Teheran vse obdolžitve na Vahidijev račun ostro zavrača. Argentino je obtožil »vmešavanja v notranje zadeve islamske republike«, celotni zaplet pa predstavil kot rezultat »sionistične zarote«, saj da je bil Ahmad Vahidi v dosedanji vladi namestnik obrambnega ministra, pa to doslej nikogar ni kdove kako hudo motilo.

Teroristični napad v Buenos Airesu leta 1994 je sicer izvedel 21-letni samomorilski atentator Ibrahim Husein Bero, ki je bil pripadnik libanonske milice Hezbolah. Toda Hezbolah je bil domnevno zgolj izvajalec napada. Njegovi resnični snovalci in načrtovalci so bili pripadniki elitnih brigad Al Kuds, katerih poveljnik je bil takrat Ahmad Vahidi in katerih naloga je bila med drugim ohranjanje tesnih stikov s Hezbolahom.

Enaindvajsetčlanski kabinet, ki ga je Ahmadinedžad parlamentu predlagal v sredo, pa ni sprožil vala nasprotovanja samo v tujini, ampak tudi doma. Sporen je zlasti predlagani naftni minister, relativno neizkušeni Masud Mirkazemi, ki mu očitajo pomanjkanje referenc za vodenje resorja, ki je spričo tega, da so naftni dolarji temelj prihodkov iranskega proračuna, eden ključnih v vladi.

Več si preberite v tiskani izdaji torkovega Dela.