Teroristična grožnja Nemčiji pred volitvami

Po spletu je zaokrožil posnetek islamistične skupine z novo teroristično grožnjo pred nemškimi volitvami. Moški s psevdonimom Abu Talha Nemčiji grozi s "krutim prebujenjem", muslimane pa opozarja, naj se izogibajo javnih krajev.

Objavljeno
23. september 2009 18.18
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Berlin - Na svetovnem spletu se je v torek pojavil video posnetek z novo teroristično grožnjo islamistov Nemčiji, in sicer štiri dni pred parlamentarnimi volitvami. Objavila ga je neka islamistična spletna stran, na posnetku pa moški, ki je uporabil ime Atija Alah, Nemčiji grozi zaradi njenega sodelovanja v Afganistanu.

"Imeli boste volitve. Sveti bojevniki so vas opozorili in vam dali možnost, da se obrnete," je povedal moški, ki se je navezal na vrsto videoposnetkov v minulih dneh, v katerih moški, ki je uporabil psevdonim Abu Talha, Nemčiji grozi s "krutim prebujenjem".

 

Posnetki Abu Talhe so tudi opozarjali muslimane v Nemčiji, naj se dva tedna po volitvah, ki bodo v nedeljo, izogibajo javnih krajev. Prav tako so dali vedeti, da bo do napadov prišlo, če Nemčija ne bo umaknila svojih enot iz Afganistana.

 

Nemčija se sicer zadnje dni, ko se stopnjuje predvolilna kampanja, sooča z okrepljenimi grožnjami varnosti, pogosta pa je tudi sovražna pošta z različno vsebino.

 

Več kandidatov turškega porekla na volitvah je tako minuli konec tedna prejelo grozilna pisma z rasistično vsebino, v katerih jih "častnik za deportacijo tujcev" opozarja, "naj gredo domov".

 

Po besedah enega izmed prejemnikov, politika Zelenih Ozcana Mutluja, pismo na dveh straneh vsebuje "načrt v petih točkah za postopno selitev tujcev nazaj v njihove domovine".

 

Nemška policija je po dogodku že sprožila preiskavo, danes pa je tudi izvedla racijo na sedežu neonacistične stranke NPD.

 

Pisma so izzvala ogorčenje številnih politikov, ki so se vnovič zavzeli za prepoved NPD. Slednja sicer nima sedeža v nemškem zveznem parlamentu, so pa njeni člani zastopani v parlamentih dveh zveznih dežel.

 

NPD je sicer na robu bankrota in, kot kažejo javnomnenjske raziskave, nima možnosti za uspeh na nedeljskih parlamentarnih volitvah.