Thaler v Bruslju oproščen obtožb

Evropski urad za boj proti goljufijam ugotovil, da kršitev s Thalerjeve strani ni bilo.

Objavljeno
04. februar 2012 15.35
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Bruselj - Evropski urad za boj proti goljufijam - OLAF je po devetmesečni preiskavi zaključil primer evropskega poslanca Zorana Thalerja.

V sklepu o primeru so zapisali, da na Thalerjevi strani »kršitev ni bilo«.

Thalerja je marca lani britanski tednik Sunday Times obtožil, da naj bi sprejel denar za vplivanje na osnutke evropske zakonodaje. Evropski poslanec je obtožbe odločno zanikal, vendar vseeno odstopil. »Naj pristojni organi nepristransko ugotovijo, kdo je v primeru packarije Murdochovega Sunday Timesa proti meni ravnal zakonito in kdo nezakonito« je izjavil takrat.

Olaf tudi ugotavlja, da je Thaler pokazal polno sodelovanje v preiskavi, kar pa ne velja za Evropski parlament. Thaler je med drugim izročil preiskovalcem Olafa svojo elektronsko korespondenco in jih pooblastil za dostop do vseh podatkov, ki so jih potrebovali za preiskavo.

Zoran Thaler danes pravi, da je zadovoljen, da je zmagala pravica, kot je napovedal marca lani. Meni, da bi bilo v interesu javnosti in pravne države, da tudi slovenski pristojni organi opravijo svoje delo. Zato pričakuje, da bodo čimprej podali svoje ugotovitve. »Nenazadnje imajo že od 22. marca 2011 moje pismo s pripravljenostjo za polno sodelovanje v preiskavi, a se še niso obrnili name. Prav je, da tako razvpiti medijski primeri, kot je bil moj, hitro dobi svoj pravni epilog. Sicer kritična javnost meni, da ni volje za to, žrtve medijskega linča, kot sem bil sam v primeru Sunday Timesa, pa tudi ne dobijo zadoščenja« meni Thaler.

Naj spomnimo, da je afera z domnevnim podkupovanjem evroposlancev izbruhnila po razkritju novinarjev britanskega Sunday Timesa, da so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v evropskem parlamentu – poleg Thalerja še avstrijskega poslanca Ernsta Strasserja, romunskega poslanca Adriana Severina in njihovega španskega kolega Pabla Zalbo Bidegaina – dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji, dogovarjanje pa so posneli s skrito kamero.