Than se je pozdravil

Vodja vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru Than Shwe se je danes vrnil z dvotedenjskega zdravljenja v Yangon. Thanova vojaška vladavina je pod budnim očesom ZN.

Objavljeno
12. januar 2007 13.58
General Than Shwe
Yangon/New York - Vodja vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru, general Than Shwe se je danes vrnil v Yangon, potem ko je bil dva tedna v Singapurju, po nekaterih podatkih na zdravljenju, po uradnih pa na rednem pregledu. 73-letni vojaški voditelj, ki se redko pojavlja v javnosti, naj bi imel diabetes in povišan pritisk. Domneve, da ima resne zdravstvene težave, pa so se razširile, ko se 4. januarja na dan neodvisnosti ni udeležil uradne večerje za visoke državne predstavnike.

Than Shwe se omenjene večerje, na katero so povabljeni tudi tuji diplomati, tako prvič ni udeležil, odkar je leta 1992 prevzel oblast v državi. Tajski poznavalci ocenjujejo, da mu zdravje peša in da razmišlja o prenosu več pooblastil na svojega varovanca Shweja Manna, načelnika generalštaba vojske.

Mjanmarski diplomatski viri sicer trdijo, da so na pregledu ugotovili, da je dobrega zdravja. Than Shwe je septembra lani nadzor nad vojsko predal enemu svojih varovancev, kar je bila prva večja sprememba v vojaški hierarhiji od leta 1988, ko je vojaška hunta prevzela oblast. Oblast je prevzela, ko je zlomila demokratično gibanje, ki ga je vodila Aung San Suu Kyi. Leta 1990, ko je njena Narodna liga za demokracijo (NLD) zmagala na volitvah, pa ji niso predali oblasti.

Mjanmar opazujejo ZN

Varnostni svet ZN je Mjanmar septembra lani uvrstil na dnevni red, tako da naj bi bila vojaška hunta sedaj pod budnim očesom ZN. ZDA so v začetku tega tedna pripravile osnutek resolucije o Mjanmaru, o kateri naj bi predvidoma danes glasoval VS ZN.
V resoluciji pozivajo vojaško hunto k izpustitvi političnih zapornikov in pospešitvi demokratizacije, vendar so zaradi nasprotovanja Rusije in Kitajske besedilo ZDA že nekoliko omilile. Iz besedila so izpustile izraz "resne zaskrbljenosti zaradi poslabšanja razmer v Mjanmaru, ki predstavlja resno grožnjo miru in varnosti v regiji". Kitajska in Rusija, ki imata v VS ZN pravico veta, sicer vztrajata pri stališču, da Varnostni svet ZN ni ustrezen forum za razpravo o Mjanmaru, ker ne ogroža mednarodnega miru in varnosti.