Tiralica za vdovo Jaserja Arafata

Zaradi koruptivnih dejanj je tunizijsko sodišče izdalo mednarodno tiralico za Suho Arafat.

Objavljeno
31. oktober 2011 18.52
Posodobljeno
31. oktober 2011 19.03
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Tunis - Tunizijsko sodišče je izdalo mednarodno tiralico za vdovo pokojnega palestinskega voditelja Jaserja Arafata, Suho Arafat zaradi koruptivnih dejanj iz leta 2006. Arafatova, ki ji je bilo tunizijsko državljanstvo odvzeto leta 2007, sedaj živi na Malti.

Suha Arafat je leta 2006 skupaj s soprogo nekdanjega tunizijskega predsednika Zina El Abidina Ben Alija ustanovila zasebno šolo. Tiralica je bila izdana zaradi koruptivnih dejanj pri ustanovitvi zasebne šole Carthage International School. Šolo je Suha Arafat ustanovila skupaj z zdaj že nekdanjo prvo damo Tunizije Leilo Trabelsi, s katero se je Arafatova kasneje sporekla, saj naj se ne bi strinjala z ukazom Trabelsijeve, da je potrebno zapreti zasebno šolo, ki je predstavljala konkurenco njuni šoli, poroča STA.

Arafatova je bila takrat razglašena za nezaželeno osebo, izgnana iz države, odvzeto pa ji je bilo tudi tunizijsko državljanstvo. Preselila se je na Malto, kjer je njen brat služil kot palestinski veleposlanik.

Suha Arafat se je s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom poročila leta 1990. Med letoma 1982 in 1994 je bila generalna sekretarka palestinskega gibanja PLO, ki je imelo sedež v Tuniziji. Medtem ko je njen mož večino časa preživel v Gazi in Ramali, je bila Arafatova obtožena, da denar iz skromnega proračuna PLO porablja za razkošno življenje v Parizu. Po Arafatovi smrti leta 2004 se je Suha Arafat preselila v Tunizijo, kjer so ji kasneje podelili tudi državljanstvo.

Dolgoletni tunizijski predsednik Ben Ali je položaj izgubil januarja letos v nemirih, ki so pretresali arabski svet. Od takrat so nove oblasti v Tuniziji proti izgnanemu predsedniku in z njim povezanimi osebami sprožile na stotine procesov zaradi korupcije.