Tisoče turistov obtičalo v poplavljenem Acapulcu

Zaradi neurij je umrlo 57 ljudi, več deset tisoč jih je moralo zapustiti domove. V Acapulcu je obtičalo 40.000 turistov.

Objavljeno
18. september 2013 17.30
TOPSHOTS-MEXICO-FLOODS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad de Mexico − Mehika, ki sta jo pretekli konec tedna v samo 24 urah dosegli dve tropski neurji, Ingrid in Manuel, kar se je zgodilo prvič po letu 1958, še vedno okreva. Po zadnjih podatkih, ki jih navaja BBC, je zaradi naraslih rek in zemeljskih plazov umrlo 57 ljudi, več deset tisoč jih je moralo zapustiti svoje domove.

S precejšnji preglavicami se soočajo v znanem letoviškem mestu Acapulco, ki so ga zemeljski plazovi odrezali od drugih delov države, tako da je v njem obtičalo okoli 40.000 turistov. Pri njihovi evakuaciji sodelujejo dve komercialni letali, poleg njih pa še vojaški helikopterji in tovorna letala, a vseeno so do sedaj uspeli evakuirati le nekaj več kot 2000 ljudi.

Več kot polovica mesta v zvezni državi Guerrero je pod vodo − ta je poplavila tudi letališki terminal, zato so potnike prepeljali tik do letališke steze −, primanjkuje hrane in pitne vode. Pred tremi supermarketi, ki so še odprti, se vijejo dolge vrste, drugod so se obupani prebivalci lotili plenjenja, ki ga vojska le nemočno opazuje. »Ne moremo jih ustaviti,« je za tiskovno agencijo AFP dejal eden od vojakov, ki ni hotel biti imenovan.

Notranji minister Miguel Angel Osorio Chong je posvaril, da bo trajalo še najmanj dva ali tri dni, preden bodo ceste do mesta znova prevozne.