»To je Herman Cain! Moja pot v Belo hišo«

Herman Cain je v zadnjem času osvojil srca ameriških gledalcev soočenj republikanskih tekmecev.

Objavljeno
02. november 2011 08.36
Posodobljeno
02. november 2011 09.30
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York – Doslej so se tekmeci za republikanskega nasprotnika sedanjemu demokratskemu predsedniku države Baracku Obami na volitvah naslednje leto pomerili že v osmih televizijskih soočenjih, do konca januarja, ko bodo strankarske predvolitve že v polnem teku, pa jih čaka še vsaj 13. Trenutno vodi temnopolti poslovnež Herman Cain.

Vsenacionalne raziskave ameriškega javnega mnenja so sicer dober pokazatelj ljudskega razpoloženja, zaradi zapletenega volilnega sistema, v katerem odločajo elektorski glasovi vsake zvezne države, pa o tem, kdo bo zares izvoljen za novega poglavarja Bele hiše, ne povedo veliko. Zadnje tri največje nacionalne ankete trenutno kažejo prednost neimenovanemu republikanskemu kandidatu. Ta bi po Gallupovi raziskavi Obamo premagal kar za osem odstotnih točk, Rasmussen mu je nameril tri odstotke prednosti, po anketi televizije NBC in časnika Wall Street Journal pa bi za dve odstotni točki zmagal sedanji predsednik. Ti rezultati so v skladu s tem, kako Američani ocenjujejo delo sedanjega predsednika. Vse raziskave namreč kažejo, da več kot polovici prebivalcev ZDA ni všeč, kako Obama opravlja svoj posel.

Po anketah bi v tem trenutku na namišljenih zveznih volitvah Obama izgubil proti neimenovanemu republikancu, a rezultati se spremenijo takoj, ko ta »anonimnež« iz stare dobre stranke, kakor tudi pravijo republikancem, dobi ime in priimek. Z izjemo nekaterih redkih raziskav, kakor je nedavna v režiji agencije Rasmussen, ki je z dvoodstotno prednostjo za zmagovalca razglasila nekdanjega republikanskega guvernerja Massachusettsa Mitta Romneya, bi po vseh ostalih Obama bolj ali manj gladko premagal vse republikanske kandidate. Še najbolje bi jo odnesel Romney, ki v povprečju zaostaja le za kak odstotek za sedanjim predsednikom, libertarni kongresnik iz Teksasa Ron Paul bi proti Obami izgubil za nekaj več kot šest odstotnih točk, Hermana Caina bi Obama prehitel za nekaj več kot osem odstotkov, vsak od peterice ostalih pa bi v tekmi proti prvemu temnopoltemu predsedniku v ameriški zgodovini v tem trenutku izgubil za več kot deset odstotnih točk.

V zadnjem času se je na lestvicah priljubljenosti presenetljivo povzpel 65-letni Cain, ki je osvojil srca gledalcev soočenj republikanskih tekmecev s svojo odločnostjo in preprostostjo. Iz njegovega načrta davčne reforme, ki ga je poimenoval 9-9-9, so se sprva vsi norčevali, po njegovem bliskovitem vzponu pa ga zdaj analizirajo celo najbolj ugledni mnenjski »tanki«. Nekdanji generalni direktor verige restavracij z mafijskim imenom Godfather's Pizza bi ukinil sedanji zapleteni način nabiranja sredstev za državno blagajno in po vsej državi uvedel devetodstotno dohodnino, devetodstotni prometni davek za podjetja in devetodstotni zvezni davek na prodajo.

Pred dnevi so se v ameriških medijih pojavile novice, da muhastega in avtoritarnega Caina zapuščajo najtesnejši sodelavci, v njegovem predvolilnem štabu pa da vlada čista zmeda. Nekdanji predsednik nacionalne zveze lastnikov restavracij in član upravnega sveta podružnice ameriške centralne banke v Kansas Cityju je namreč pred kratkim izdal knjigo z naslovom »To je Herman Cain! Moja pot v Belo hišo«, ki jo zdaj predstavlja po jugu države, kjer se bodo strankarske predvolitve začele šele februarja, namesto da bi zbiral glasove v Iowi in New Hampshiru, kjer se volilna tekma začne že takoj po novem letu. »Še nikoli nisem sodeloval pri bolj frustrirajočem projektu,« je neimenovani nekdanji Cainov svetovalec potožil New York Timesu. A kljub pritožbam, da ga niso mogli spraviti med volivce v državah, kjer so najprej glasovanja, ankete kažejo, da bi v tem trenutku Cain gladko zmagal v konservativni Iowi, v New Hampshiru pa bi z 18 odstotki glasov doživel težak poraz proti Romneyu, za katerega bi trenutno glasovalo kar 40 odstotkov republikancev iz te države v Novi Angliji.