Tobačni lobi meša štrene evropski politiki

V prihodnje bodo na zavojčkih cigaret slike grozljivih posledic kajenja, cigarete z mentolom prepovedane šele čez osem let.

Objavljeno
08. oktober 2013 19.57
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – Pripravo tobačne­ direktive je spremljala­ kopica­ zapletov. Lani je bil ­»odstopljen« komisar za zdravje­ John Dalli, evropski ­poslanci pa so bili v zadnjih mesecih tarča­ velike­ lobistične operacije ­tobačne industrije.

Prvo glasovanje v evropskem parlamentu o posodabljanju direktive je pokazalo, da tobačni lobi v boju za mehčanje zakonodaje, ki naj bi preprečevala kajenje, (še) ni bil najbolj uspešen, čeprav je dosegel kar nekaj nezanemarljivih uspehov. Če bodo v pogajanjih parlamenta s predstavniki članic obveljale rešitve, bodo na zavojčkih cigaret šokantne slike posledic kajenja, denimo pljuč dolgoletnega kadilca. Z njimi naj bi odvračali od kajenja predvsem mlade. Navsezadnje, tobak na stari celini vsako leto vzame okoli 700.000 življenj.

Čeprav so bile v igri še višje številke (evropska komisija je priporočila tri četrtine), bodo v prihodnje protikadilska opozorila­ obsegala 65 odstotkov škatlice. Nova ureditev predvideva prepoved cigaret z okusom mentola, vanilje ali čokolade. Toda: mentolove cigarete, ki v zadnjih letih bolj pritegnejo mlade, se bodo lahko prodajale še do daljnega leta 2022. Za druge okuse cigaret bodo veljali krajši roki. Tudi tanke cigarete (slim) ne bodo prepovedane, kot je bilo sprva predvideno, marveč bodo morale le biti v manj zavajajočih zavojčkih.

Najostrejši nasprotniki kajenja, posebno glasni so bili predstavniki Zelenih, so bentili, da so konservativci pod pritiskom industrije zmehčali predloge. Ne glede na takšne očitke je evropska poslanka, britanska laburistka Linda McAvan, ki bo zastopala parlament v pogajanjih, izrazila zadovoljstvo. Tudi komisar za zdravje Tonio Borg je izrazil pričakovanje, da bo nova zakonodaja sprejeta pred koncem mandata parlamenta, češ, prebivalci pričakujejo sprejetje zakonodaje, s katero bo EU vodilna na svetu. Tobačna industrija se boji, da bodo sledili še drugi deli sveta. Njihov cilj je bil, da bi – če ne bi razvodeneli – čim bolj zavlačevali z novo ureditvijo. Prihodnjo pomlad se bo namreč iztekel mandat parlamenta in vsak zamik bi bil zanje velik uspeh. Kočljiva niso samo velika opozorila, marveč tudi elek­tronske cigarete, ki so v vzponu. Nočejo, da bi bile obravnavane kot zdravstveni izdelek, s čimer bi bila njihova prodaja omejena. Po kompromisu tega ne bo, razen če bo na izdelku pisalo, da ima zdravilne ali preventivne učinke.

Pretihotapljene cigarete

V zadnjih tednih je krožilo kar nekaj različnih podatkov o lobističnih prizadevanjih. Samo velikan Philip Morris International je v zadnjih mesecih vključil več kot 160 ljudi, ki so opravili kopico sestankov z evropskimi zakonodajalci. Lobisti so se osredotočali na države z močno tobačno industrijo in opozarjali, da tobačni sektor v Evropi zaposluje poldrugi milijon ljudi. Evropi naj bi grozila poplava pretihotapljenih cigaret, zaradi česar naj bi se zmanjšali davčni prihodki držav. Zaradi tihotapljenja države menda izgubijo deset milijard evrov na leto.

Zagovornikom najstrožjih ukrepov že lani ni uspelo s predlogom obveznega enotnega pakiranja vseh znamk cigaret (plain packaging). Tako bi bila imena znamk na škatlicah zapisana z isto obliko črk, proizvajalci ne bi smeli uporabljati logotipa. To so naredili v Avstraliji, kjer so vse cigarete v enakih zelenih škatlicah s svarili in slikami posledic kajenja. Tobačna industrija (s tobakom se je v EU leta 2011 po študiji KPMG »obrnilo« 576 milijard evrov ali sto milijard manj kot leta 2007) se je temu odločno uprla.