Tokio od Pekinga zahteva odškodnino in ponuja roko sprave

Japonski premier menda razmišlja o napotitvi posebnega odposlanca za rešitev vprašanja spornih otokov.

Objavljeno
20. september 2012 15.03
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tokio/Peking - Tokio bo zahteval od Pekinga odškodnino za škodo, povzročeno med protijaponskimi protesti, ki so izbruhnili zaradi spornih otokov v Vzhodnokitajskem morju, je danes sporočila japonska vlada.

»Kar zadeva škodo na našem veleposlaništvu in konzulatih, bomo zahtevali odškodnino, saj gre za vprašanje dveh vlad,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije dejal šef kabineta japonskega premiera Osamu Fudžimura. Dodal je, da bodo morali škodo na lastnini japonskih podjetjih urejati skladno s kitajsko zakonodajo.

Fudžimura je sicer povedal, da Tokio ponuja Kitajski roko sprave. »Premier razmišlja o napotitvi posebnega odposlanca v okviru prizadevanj naše vlade za rešitev spora po diplomatski poti,« je poudaril.

Konec minulega tedna so v številnih kitajskih mestih izbruhnile množične demonstracije, pri čemer so protestniki uničevali trgovine in tovarne v japonski lasti. Nekatere tovarne so bile primorane začasno ustaviti proizvodnjo.

Protesti so vrhunec dosegli v torek na obletnico incidenta v Mukdenu (današnji Shenyang), ko so japonske cesarske sile leta 1931 uprizorile napad na železniško progo v japonski lasti, kar je bil povod za invazijo in okupacijo Mandžurije (današnji severovzhod Kitajske).