Tokio poziva Peking k zaščiti japonskih ciljev na Kitajskem

Že v soboto so protijaponske demonstracije izbruhnile v več deset kitajskih mestih, danes se nadaljujejo.

Objavljeno
16. september 2012 11.29
China Asia Disputed Islands
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tokio/Peking - Japonski premier Jošihiko Noda je kitajske oblasti danes pozval, naj preprečijo napade ter zagotovijo varnost japonskih državljanov in podjetij v svoji državi. Njegovo izjavo spremljajo protesti večtisočglave množice, ki so se danes drugi dan zapored nadaljevali pred japonskim veleposlaništvom v Pekingu ter v številnih drugih mestih.

Protesti so povezani z ozemeljskim sporom zaradi otočja v Vzhodnokitajskem morju, ki ga Kitajci imenujejo Diaoyu, Japonci pa Senkaku. Sporne otoke, ki se nahajajo na pomembni plovni poti in naj bi bili bogati z naravnimi viri, si poleg Kitajske in Japonske lasti še Tajvan.

Protesti so po pisanju Slovenske tiskovne agencije izbruhnili potem, ko je japonska vlada minuli teden sporočila, da je od zasebnika za okoli dve milijardi jenov (slabih 20 milijonov evrov) kupila tri od skupno petih otokov. Nakup je sprožil hudo jezo na Kitajskem, šest kitajskih ladij pa je v petek vplulo v vode okrog spornega otočja.

Že v soboto so protijaponske demonstracije izbruhnile v več deset kitajskih mestih, danes pa se nadaljujejo. Tarče napadov so med drugim japonska diplomatska predstavništva, podjetja in lokali ter avtomobili. V mestu Qingdao na severovzhodu Kitajske je bilo tako napadenih deset tovarn, ki so povezane z japonskimi podjetji, vključno s Panasonicom.

Včeraj in danes so protesti potekali tudi pred japonskim veleposlaništvom v Pekingu, kjer se je zbralo več tisoč ljudi. Potem ko so skušali v soboto vdreti na območje veleposlaništva, je tam danes nameščenih še več policistov, piše STA. Protestniki v poslopje veleposlaništva sicer mečejo steklenice in golf žogice, pojejo kitajsko himno ter vzklikajo protijaponske slogane.

Veliko razočaranje

»Ta situacija je veliko razočaranje in zato protestiramo. Želimo, da Kitajska nadzoruje situacijo, tako da vsaj japonski državljani in podjetja na Kitajskem ne bodo v nevarnosti,« je v luči naraščanja napetosti danes na televiziji Fuji poudaril japonski premier. Kot je dodal, v svojih stališčih ne bodo popuščali, bodo pa ostali mirni in kitajsko stran prosili, da stori enako.

»Smo drugo in tretje največje gospodarstvo na svetu in kitajski razvoj je v interesu Japonske,« je še dodal Noda ter izrazil prepričanje, da »ta problem lahko premagamo, če ne pozabimo na širšo sliko« dvostranskih vezi med državama.